Книга на етнолог от Силистра стана повод за съвременна седянка

Книга на етнолог от Силистра стана повод за съвременна седянка

Регион: Силистра Категория: Култура Публикувано: Прегледи: 469
Книга на етнолог от Силистра стана повод за съвременна седянка

Благодарение на книгата "Преживелици" на Йордан Касабов, д-р по етнология, станахме участници в една съвременна седянка, е прозрението, изразено публично от дългогодишния директор на силистренската гимназия Стоян Пеев. Той го заяви публично по време на представянето на книгата навръх Деня на будителите през 2012 г. в зала "Диоген Вичев" на РБ "Партений Павлович". "20 са разказите и новелите в книгата, но аз не съм участник в събитията", каза авторът. По време на творенето им в продължение на години за него това е било "глътка пресен въздух" благодарение на проникването в битието, етнологията и традициите. Процесът е бил придружавант "с много смях и сълзи". Демонично-митични същества също са сред героите на книгата. Мимоходом става ясно, че бръмбарът рогач, синьото мънисто и парицата, дарени на бебето, са апотропейни за българите, т.е. предпазващи от беди. Както и, че златото изгаря като пламък на всеки 40 години, като то обикновено "играе" най-силно срещу Еньовден.

Според Станка Георгиева, д-р по история: "В книгата има отправки за 5 философски неща от човешкото съзнание: вяра, любов, познание, секс и пари, представено относително и в движение". "Хора, обичайте земята", посъветва аудиторията учителят по литература Стефан Казаков, редактор на книгата на своя ученик. Според братовчеда на автора, Димитър Стойчев, и двамата представители на Курдомановия род: "Книгата е 3 в 1": тя е едновременно художествено произведение, лекция по етнология и социологическо проучване за селото ни от близкото минало. "Приемам като комплимент, че в творбите ми някои намират Хайтов или Радичков, но за мен примери са автори като добруджанеца Ивайло Петров и Емилиян Станев, у когото ми харесва отношението към природата", сподели Касабов в хода на "седянката". За него онези 20 години под румънско владичество до 1940 г. са "наша пресекнала песен", даваща отражение и върху отношението към нашия край в политическия и в икономическия смисъл.

"Не кълнете, защото клетвите са бумеранг и кармичността им остава", посъветва публиката етнологът с 4 книги, благодарен на съдбата, че си е намерил мястото в своя род от етногрупата "шиковци". И обещава в най-скоро време да я представи в отделна книга. А някъде напред във времето ще бъде факт отдавна чаканият труд за богомилите "вечни и живи". Засега разработката за тях е в т.нар. черна папка, където доскоро са били и разказите за преживелиците, излезли от нея по изричното настояване на семейството на Йордан Касабов. Някогашният даскал историк и селски кмет доказа на четящата аудитория, че при добро желание всеки човек може да остави след себе си написано слово, защото още древните римляни са казали, че думите отлитат.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари