Съветниците си гласуваха до 250 лв. за представителни разходи

Съветниците си гласуваха до 250 лв. за представителни разходи

Регион: Силистра Категория: Общински съвет,Политика Публикувано: Прегледи: 710
Съветниците си гласуваха до 250 лв. за представителни разходи

На свое заседание, днес, общинските съветници на Силистра гласуваха намаляване размера на възнагражденията си от 60 на 30 % от средната брутна работна заплата в общинската администрация. Това решение е в съответствие с приета промяна в Закона за държавния служител и в Закона за местно самоуправление и местна администрация. Измененията влязоха в сила от 1 юли т.г., което наложи и промяната в Правилника за организацията на Общинския съвет в Силистра.

Освен това обаче по предложение на постоянната комисия по бюджет и финанси, с председател Николай Николов, съветник от ПП ГЕРБ, бяха гласувани едни други 30 % от заплатата на председателя на местния парламент под формата на представителни разходи, които градските старейшини ще трябва да отчитат с разходни документи.

По информация от директора на дирекция "Финанси" Мирослав Калинов, до 1 юли тази година съветниците са получавали по около 320-350 лева за участието си в работата на постоянните комисии и в заседания. С промените в закона и според сегашния размер на средната брутна работна заплата в администрацията те ще получават около 210 лв. Допълнителните 30 % ще им носят още до 250 лв. от бюджета на Общинския съвет. Срещу тях обаче те ще трябва да представят фактури за направени разходи от срещи с избиратели или транспортни такива, както и от организиране на приемни.

Николай Николов: "Член 34 ал.4 от ЗМСМА третира възможността на общинските съветници да им бъдат признати разходи, свързани с дейността им като такива и то за сметка на бюджета на Общинския съвет. Това е общия текст. Липсва обаче правен документ, който да конкретизира какви да бъдат тези разходи. Това означава, че при евентуален контрол от Сметната палата и други проверяващи органи определен разход може да бъде атакуван и да се наложи някой да връща пари. Практиката показва, че общинските съветници им се налага да правят разходи за своя сметка, свързани с дейността им, което не ги мотивира в достатъчна степен да бъдат активни. Една от идеите е именно тази, да бъдат мотивирани да са по-активни в съответния район на общината, да се срещат с хората и да са по-близко до проблемите им. Смисълът е да нямат основание да се оправдават, че бъркат в личния си джоб. "

image

"Ние така или иначе правим разходи, при срещите си с хората на Силистра. За мен ще е обидно да отида да си искам оправдателен документ за това. Да взема фактура, която да представя в Общината и тя да преминава от ръка на ръка през чиновниците. Този вид заплащане е последното нещо според мен, което трябва да мотивира общинските съветници да работят, заяви Златка Радушева, председател на групата на БСП в местния парламент."

Според Александър Сабанов от "Гражданско единство" с приемането на това допълнително възнаграждение излиза, че едва ли не досега съветниците не са имали подобни инициативи.

"Това е скрита форма на увеличаване възнаграждението на съветниците. Не може, когато Общината и управляващото мнозинство в лицето на ГЕРБ се борят за съкращаване на разходите да се вземат такива решения. Как ще обяснят те на избирателите си това? Ние сме искали да ни изберат в Общинския съвет и не сме го направили, за да получаваме пари за това. Излиза че, някои идват тук за едната заплата. Аз, както и съветниците от групата на "Гражданско Единство" няма да се възползваме от тях. Както сме правили срещи и досега, за наша сметка, така ще продължим и за напред, категоричен бе Сабанов."
Коментари
left
right