Безплатни ваксини срещу рак на маточната шийка за 12-годишни в Силистренско

Безплатни ваксини срещу рак на маточната шийка за 12-годишни в Силистренско

Регион: Силистра Категория: Здраве Публикувано: Прегледи: 625
Безплатни ваксини срещу рак на маточната шийка за 12-годишни в Силистренско

д-р Теодора Начева и д-р Константин Попов

В Силистренска област обявиха старта на Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка. Целевата група са момичета на 12-годишна възраст. За тях ваксините ще бъдат безплатни, съобщи д-р Константин Попов, шеф на Регионалната здравна инспекция в Силистра. В региона на ваксинация подлежат 569 момичета. Програмата ще продължи до 2016 година. По данни на международни здравни организации ракът на маточната шийка е на второ място сред оноклогичните заболявания при жените. Ежегодно в света умират 250 000 жени. В България всяка година заболяват около 1200 жени, като смъртните случаи са около 400.

Специалистите препоръчват имунизацията за профилактика на рак на маточната шийка приоритетно при здрави момичета, които не са започнали да водят полов живот. Обикновено за европейските страни е определена 12 годишната възраст.

"Ваксината в тази възрастова група е на 100 % платена от държавата и се поставя от общопрактикуващите лекари, които подробно са запознати с указанията за прилагането й и подробно обясняват на родителите за нея. Прилага се само след писмено съгласие на родителя", обясни д-р Теодора Начева, регионален координатор на програмата.

Свободно в аптечната мрежа има 2 вида ваксини, на цена около 450 лв., за 3 дози. Ограничение на възрастта при поставяне на ваксината няма. Единственото условие е преди това всяка жена да си направи специално изследване, което да установи дали в организма й има наличие на човешкия папилома вирус. Ако няма, то тогава тя спокойно може да се имунизира. Освен това е желателно жените един път годишно да си правят профилактичен преглед с цитонамазка при гинеколог, посъветва д-р Константин Попов. Така заболяването може да бъде открито в начален стадий.В 77 % от регистрираните случаи обаче заболяването е било открито късно.

От РЗИ-Силистра са започнали да провеждат информационни срещи с личните лекари в региона.

За борба с рака на маточната шийка държавата е осигурила бюджет от 2 млн. лв. Ваксините ще се реимбурсират от НЗОК.

Понастоящем ваксината срещу човешкия папилома вирус е включена като препоръчителна в имунизационния календар сред 12-годишни момичета. В България те са около 11 000, като очакванията са да бъдат ваксинирани 75 % от тях.

България е 22 страна, която въвежда имунизация срещу рак на шийката на матката. Няма рискове при имунизацията, твърдят експертите, като изтъкват, че досега са направени 80 млн. дози от ваксината, без нито един случай на странични ефекти. Ваксината гарантира 96% защита срещу вируса, който причинява рак.

Тя има около 20 години срок на годност и на изграждане на имунитет. Така че, поставена на 12-годишните, докато изтече имунитетът, най-рисковата възраст вече е минала, така че няма да е необходима преимунизация.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари