Дете на година и десет месеца в критично състояние - нахапано от куче-пазач

Дете на година и десет месеца в критично състояние - нахапано от куче-пазач

Регион: Ситово Категория: Крими Публикувано: Прегледи: 1361
Дете на година и десет месеца в критично състояние - нахапано от куче-пазач

Дете на година и десет месеца бе нахапано днес, предиобед, от куче-пазач в силистренското село Ситово.

Първа помощ на малката Виктория са оказали в местната здравна служба, след което я докарват в силистренската болница. Момиченцето е било прието в критично състояние и травматичен шок, с дълбока рана на врата, разкъсано ухо и голяма кръвозагуба.

След животоспасяващата операция детето изпада в клинична смърт. В късния следобед лекарите са извели Виктория от това състояние, поставяйки я на командно дишане. Борбата за живота й продължава, съобщи д-р Даниела Костадинова, директор на МБАЛ - Силистра.

Семейството на Виктория живее на една от централните улици в Ситово. Детето е в двора на къщата, заедно с майка си. Тя обаче за миг изпуска малката от поглед, време достатъчно, за да успее Виктория водена от любовта си към животните да премине през дупка в оградата и да се озове в двора на съседите. Там обаче ловното куче-пазач не я посреща с радост.

Имаме бездомни кучета в Ситово, но досега не е имало инциденти, заяви кметът на Ситово инж. Николай Неделчев. Той допълни, че кучето не било регистрирано в общината.

Специалисти твърдят, че без значение дали кучето е декоративно, домашно, ловно и за охрана, то трябва да бъде вписано в регистър, да има ветеринарен паспорт, в който да бъдат отразени всички зоопрофилактични процедури, както и да бъде маркирано с чип или ушна марка. Освен това, ако е породисто трябва да има и педигри-документ за родословие. Честа практика е според тях ловни кучета да не се регистрирали като такива, когато били използвани за бракониерска дейност. По този начин отпадал риска при залавяне на четириногите да бъдат разпознати собствениците.

Според съществуващата нормативна уредба ловджийските кучета трябва да бъдат отглеждани в специални заграждения-боксове и ако проявят агресия, да бъдат евтаназирани.

За осемте месеца на годината в Силистренска област са регистрирани 122 души нападнати от кучета и други животни. 70 % от тях са пострадали от скитащи и безстопанствени кучета, показва справка от Регионалната здравна инспекция в Силистра.

За спасението на още едно дете се борят медиците в силистренската болница днес. Става въпрос за бебе на четири месеца, от с. Добруджанка, с тежка форма на интоксикация. Било обезводнено и с температура от 33 градуса. Детето е пето в семейството, По думите на майката било от два дни в това състояние. От болницата са подали сигнал в отдел "Закрила на детето".

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари
left
right