Силистренци от Норвегия се ожениха край археологически разкопки

Силистренци от Норвегия се ожениха край археологически разкопки

Регион: Силистра Категория: Култура Публикувано: Прегледи: 3157
Силистренци от Норвегия се ожениха край археологически разкопки

Младоженците и кумовете им на фона на разкопките на патриаршеската базилика от 10-и век и на вечния Дунав

Естествения интериор на археологически разкопки от преди 10 века използваха двама млади силистренци, за да сключат граждански брак в родния си град Силистра.

Теодора и Владимир Неделчеви, заедно с дъщеричката си Велимира, която е на 6 м., станаха първите, казали си заветното "Да!" на място, където историята нашепва своите тайни.

Двамата добруджанци пристигнали чак от Норвегия, където живеят в град Берген, за да се оженят в сюжета на т.нар. добруджански ритуал. В него неизменна е символиката на червената ябълка и бъклицата, подсказващи за семейното щастие и за българското гостоприемство.

"Ритуалът е първи по рода си, "изнесен" в близост до река Дунав", заяви Живка Илиева, ритуалчик от Общинско предприятие "Обреди".

През последните години всяки трети сватбен ритуал в крайдунавския град е или в ресторантски салон или е на избрано от младоженците място. През това лято за пръв път той бе проведен и на територията на 160-годишна крепост от времето на Кримската война.

"Времето в началните часове на деня на сватбата бе намръщено, но в ранния следобед слънцето изгря като по поръчка, за да се осъществи мечтата на живеещите в северната страна българи", разказаха близки на сватбарите.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
left
right