Стартът на учебната година в Силистра пред хаос?

Стартът на учебната година в Силистра пред хаос?

Регион: Силистра Категория: Образование Публикувано: Прегледи: 1570
Стартът на учебната година в Силистра пред хаос?

ачалото на учебната година в Силистра се очаква да съвпадне с наситена строителна дейност в 2/3 от общинските училища в областния център. Обжалвания на обществени поръчки, летен сезон и бумащина са сред причините за забавянето. От общината се надяват да не бъде допуснат хаос в учебния процес.

В СОУ "Никола Вапцаров" и ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" в Силистра след 20 септември ще започнат ремонти. Двете училища приемат учениците от закритото през май основно училище в село Айдемир. Правителството е отпуснало в средата на август 225 000 лв. за въвеждане на целодневна организация на учебния процес в тях. Вече е открита процедурата за възлагане на обществена поръчка за ремонти и оборудване, съобщи зам.-кметът по устройство на територията инж. Ивелин Лозев. В най-добрия случай ремонтите ще започнат малко след старта на учебната година и ще приключат до месец-два.

Директорката на училището по изкуствата Елмира Николова е категорична, че средствата са недостатъчни, но са добре дошли и за задължителните ремонти, и за кърпежи, чакащи от години.

Вероятно през октомври най-после ще започне и санирането на природо-математическата гимназия, ОУ "Иван Вазов" и ЦДГ "Иглика-1". Това са три от осемте обекта по проект "Енергийна ефективност в образователната инфраструктура" на общината, чийто старт бе през 2010 г., а финалът му по договор е в края на 2012-а. Ръководството се надява съдът да се произнесе в полза на общината по поредната жалба на една от строителните фирми.

По думите на зам.-кмета инж. Лозев ще се наложи крайна мобилизация на община и училища, така че стартът на учебната година да не се превърне в хаос.

Добрата новина е, че на 15 септември четири детски градини и езиковата гимназия ще посрещнат над 800 деца и младежи в напълно обновени сгради.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари
left
right