Жънат по-рано слънчогледа и царевицата в Крайдунавска Добруджа

Жънат по-рано слънчогледа и царевицата в Крайдунавска Добруджа

Регион: България Категория: Земеделие Публикувано: Прегледи: 532
Жънат по-рано слънчогледа и царевицата в Крайдунавска Добруджа

С 246 кг от декар започна жътвата на слънчогледа в Крайдунавска Добруджа. Пожънати са 5 на сто от засетите близо 373 000 декара площи, показват данните на Областната дирекция по земеделие.

Заради сушата и големите горещини стопаните в общините Тутракан, Дулово, Кайнарджа и Силистра започнаха с две седмици по-рано прибирането на реколтата. В Силистренско няма пропаднали площи със слънчоглед.

Но семената са дребни и прегорели, което предвещава двойно по-слабо производство от миналогодишното, прогнозира Величка Славова от земеделската кооперация "Нива 93" в село Проф. Иширково.

По думите й едновременно със слънчогледа ще започне прибирането и на царевицата за зърно, която също е узряла преждевременно. Очакват се силно редуцирани добиви от около 500 кг от дка - наполовина от обичайните за региона.

С 30 на сто по-големи са разходите за производство тази година и земеделските стопани от Крайдунавска Добруджа се надяват държавата да ги субсидира наред с животновъдите.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари
left
right