Обществена трапезария стартира в Ситово

Обществена трапезария стартира в Ситово

Регион: Ситово Категория: Общество Публикувано: Прегледи: 2142
Обществена трапезария стартира в Ситово

Всеки ден 70 души от Ситово и околните села получават топла храна. Това стана възможно благодарение реализацията на проект по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Даден бе старт на социално предприятие за обществено хранене "Независим живот" - домашен социален патронаж, обществена трапезария и стол. Стойността на проекта е над 280 хиляди лева, като община Ситово е инвестирала над 25 000 лв. извън планирания дял за съучастие.

Координатор на проекта е Елисавета Кърова, зам.-кмет на община Ситово, а Венета Иванова е ръководител на проекта.

Помещенията, където е разположена трапезарията са отстъпени от собственика й без наем. Оборудвана кухня и е нает персонал от 18 души, част от които са подбрани от т. нар. социални групи, вкл. хора с увреждания и на подпомагане, самотни майки и др. - един управител и касиер, счетоводител, шофьор-снабдител и домакин, двама готвачи и 12 работници.

Как функционира социалното предприятие?

Преди всичко като патронаж, трапезария и стол. Приготвя се храна за 70 човека на ден - за патронажа и трапезарията от лицата в целевата група. На известен период време те ще бъдат подменяни, за да има представители на всичките 11 населени места - по възможност.

Предлага се още и обслужване по домовете на тези 70 лица: доставка на храна; наблюдение на здравното състояние и съдействие за получаване на медицинска помощ; поддържане на хигиена в дома; развлечения и занимания; покупка на хранителни продукти и други стоки от първа необходимост със средства на обслужваните; помощ при приготвяне на ястие в домашни условия и др.

Освен тези, на които всеки ден се разнася храна по домовете, други 210 ще бъдат обхванати в обществената трапезария.

Лентата прерязаха Анелия Василева, директор на РД "Социално подпомагане" - Силистра и инж. Николай Неделчев, кмет на Община Ситово

Интересът към обществената трапезария е голям и се обмисля вариант да се продължи нейната дейност и след приключването на проекта. Така ще се осигурят най- належащите потребности на голяма група хора, нуждаещи се от топла храна, заяви кметът на община Ситово Николай Неделчев.

Бенефициентът се задължава да запази функционирането, предназначението и собствеността на придобитото оборудване и дълготрайни активи за срок не по-малък от 5 години, считано от датата на одобрение на заключителния доклад.

Ще се търси социалния ефект при формиране на месечната цена на услугата, така че хората да могат да си я позволят, дори и когато стане платена, заяви Венета Иванова. Към момента дневният оклад на патронажа е от 3 до 5 лева.

Чавдар Ченев е един от наетите на работа по проекта. Разнася храна всеки ден на старите и самотно живеещи хора. По образование е инженер, но не съжалява, че не работи по професията си. Интересни са му срещите с по-възрастните. Някои от тях вече са му гласували доверие и споделят личните си истории.

Подобно предприятие има в град Алфатар, но там в основата му е обществена пералня, в която също са наети хора без работа, но с увреждания.

Къньо Нейков е на 85 г. Живее със съпругата си, която е на легло, болна от диабет. На месец преживяват със 380 лв. Доволен е от новата услуга, защото гарантира всеки ден топла и разнообразна храна. Няма претенции дали в сефертаса ще има пържоли или постен ориз. Дори и да трябва да си плаща, ще продължи да ползва социалния патронаж, защото е своего рода отмяна.

80-годишната Тита Цонева доскоро е готвела за себе си и за сина си. Той е пазарувал, тя е приготвяла вкусни манджи. Сега обаче не живее с нея. "Закъсах я откакто получих инфаркт. Добре че, почнаха да носят храна по къщите", сподели баба Тита.

Ангел Петров, 77 г. - Живее сам. Пенсията му е 360 лв. и както казва самият той може да си позволи повече неща, в сравнение с мнозина на неговата възраст. Готов е и да си плаща, но да му носят готвена храна всеки ден. Има дъщеря, която го наобикаля, не е оставен сам на произвола. Доволен е от това, което получава.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
left
right