Бизнесмен от Брадвари принуден да внася работници от Румъния

Бизнесмен от Брадвари принуден да внася работници от Румъния

Регион: Силистра Категория: Анализи Публикувано: Прегледи: 554
Бизнесмен от Брадвари принуден да внася работници от Румъния

Безработицата в Силистренските села е висока, но все повече местни фирми изпитват затруднения с наемането на работна ръка. Шивашкият цех на Ерджан Дурал в село Брадвари остава празен въпреки осигурено заплащане и условия на труд. Собственика прави опити да събере екип от цялата Силистренска област чрез Бюрото по труда и обяви в местни вестници, но е принуден да търси работници и от Румъния, поради липсата на кадри.

image

В цеха шият конфекция на ишлеме, износ за Европейските страни. Има 35 работни места, само 17 от които са заети. Липсата на работници води до невъзможност за изпълнение на големи поръчки от чужбина. "Товарим хората, а не можем да поемем по-големи поръчки. Ефекта е неблагоприятен за нас, поради липсата на работна ръка." споделя Ерджан Дурал.

Собственикът на цеха подсигурява личен превоз на повече от половината шивачки. "Вземам хора от Дуловските и Силистренските села. Готов съм да превозвам работници стига да има желаещи." Според него липсата на млади кадри се дължи на отсъстващо доверие от страна на хората към работодателите, заради лошата слава на този бранш през последните години.

image

Единственият мъж в цеха е 67 годишният техник Осман Мюмюн, който иска да предаде знанията и опита си на младите. Но в бранша има силен недостиг на кадри, които са готови да поемат щафетата от по-възрастните.

Шивачка от Иширково, пътуваща ежедневно казва, че е доволна от работата, но заплащането е недостатъчно, това гони и младите хора. "Но при липса на друга алтернатива работата е добра." - казва Валентина Минева.

Собственикът на цеха има готовност за обучение на всеки желаещ да започне работа. "Професията е трудна и отговорна, изисква внимание и търпение. Но ако има желание за работа, до един месец младите могат да усвоят занаята." споделя шивачката Исмегюл Юмер.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари