В събота започва празник на водните лилии в с. Малък Преславец

В събота започва празник на водните лилии в с. Малък Преславец

Регион: Главиница Категория: Общество Публикувано: Прегледи: 1637
В събота започва празник на водните лилии в с. Малък Преславец

В събота, за поредна пета година ще се проведе "Празник на водните лилии" в силистренското село село Малък Преславец.

Заявка за участие са дали над 20 фолклорни певчески и танцови самодейни състави от Силистра, Кайнарджа, Алфатар, Главиница, Ситово и Русе. Събитието има за цел съхраняване и популяризиране на българския песенен, словесен и танцов фолклор, на обичаите и традициите на народа ни. Организатори са читалище "Йордан Йовков", кметство Малък Преславец и Община Главиница.

Ще има състезание и за най-голям и богат улов.

Блатото "Малък Преславец" е защитена местност и се слави с огромни колонии от бяла водна лилия, която е със статут на застрашен вид и е вписана в Червената книга на България. Лилиите се разпростират на 46 дка от повърхността на блатото. Птичето богатство в района наброява 147 вида, като гнездящи са 82 от тях. Намира се в непосредствена близост до р. Дунав и отстои на около 30 км от резерват "Сребърна". Служи за хранителна база на чапли, блестящи ибиси, корморани и други, гнездящи в резервата птици.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
left
right