Местните депутати не дават да им се пипа възнаграждението

Местните депутати не дават да им се пипа възнаграждението

Регион: Силистра Категория: Общински съвет,Политика Публикувано: Прегледи: 1127
Местните депутати не дават да им се пипа възнаграждението

Общинските съветници в Силистра не са съгласни да бъде променен размера на възнаграждението, което получават, работейки за благото на силистренската общественост.

Предложенията за промени в Закона за държавния служители ще доведат до 30% спад на приходите на градските старейшини в страната, а на председателите - от 100% на 90% от кметските заплати.

Съветниците в Силистра бяха едни от първите, които подкрепиха с гласа си Декларацията на Националната асоциация на председателите на Общински съвети в България, която възразява срещу предвиденото намаление. Имаше и такива, които отказаха да гласуват.

Към днешна дата общинските съветници получават 60 % от средната брутна заплата за съответната община.

В Силистра местните депутати получават чисто около 300 лв. за работата си в комисии и за участието си в заседания, заяви д-р Мария Димитрова, председател на Общинския съвет.

Според Надежда Бобчева, "това е абсолютно несериозно", тъй като всеки един е участвал в изборния процес доброволно и е приел да стане общински съветник с една основна задача - да служи на обществото. Тя е от съветниците, които не участваха в гласуването.

"Нормално е намаляването на възнагражденията", заяви Константин Стоилов, но тъй като общата преценка е била за солидаризиране, той гласува в подкрепа на Декларацията.

"Най-вероятно наполовина като спадне възнаграждението им, а нашите съветници са ангажирани и в смесени комисии, които са в общината, които пък въобще не се заплащат, и след това загубено време мисля, че ще се получи доста отлив от присъствие в комисия, а да не казвам и от сесии, което ще бъде много страшно", коментира председателят на ОбС-Силистра.Коментари
left
right