4-годишни сричат публично в Маратона на четенето

4-годишни сричат публично в Маратона на четенето

Регион: Силистра Категория: Общество Публикувано: Прегледи: 1330
4-годишни сричат публично в Маратона на четенето

* Малката русалка на Андерсен била добруджанка

От 4 до 57 години бе възрастовият диапазон на участниците в проведения в събота в Силистра Маратон на четенето. Той бе дело на община Силистра, РБ "Партений Павлович", ЦРД, Куклен театър, книжарници "Везни 55" и издателство "Ковачев". Той се провежда за шести път, а началото е във Варна. Инициатор е Българската библиотечно-информационна асоциация, с партньорствоот на Асоциация "Българска книга". 2 април е Международен ден на детската книга и рожден на разказвача на приказки Ханс Кристиян Андерсен. Преди време стана известно, че е възможно неговата героиня Малката русалка да е...добруджанка. Защото датчанинът разказва приказката, след като е бил в България и в района на Калиакра почти цяла зима. С четенето на публично място в центъра на Силистра започнаха т. нар. "Великденски дни на книгата", които ще завършат на 23 април, когато е Международният ден н акнигата и на авторското право, обявен от световната организация ЮНЕСКО.

image

В празничната програма участваха формации от ЦРД: балетите "Аксел" (р-л Адриана Мумджиева) и "Варта" (р-л Лидия Маркарян), Клубът по художествено слово (р-л Ванушка Ангелова), солисти от Вокална студия "Бяло, зелено, червено" (р-л Румяна Вълчанова) и др. С част от спектакъла "Храбрият оловен войник" актрисата Ренета Николова представи Куклен театър - Силистра. Десетки деца и възрастни, участници в маратона, получиха ваучери за 15%-намаление на книги в книжарници "Везни 55". За четците имаше още сертификати, както и благодарствени адреси. Маратонът на четенето бе открит от зам.-кмета Нели Стоилова с откъс от "Малкият принц" на Антоан Екзюпери. Директорката на библиотеката Лидия Димитрова също поздрави стотиците граждани, уведомявайки ги, че 29 са библиотеките в област Силистра, които вече са компютъризирани, благодарение на програмата "Глобални библиотеки-България".

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари
left
right