Ден на Ботев в Силистра пред паметника на Стефан Караджа

Ден на Ботев в Силистра пред паметника на Стефан Караджа

Регион: Силистра Категория: Култура Публикувано: Прегледи: 322
Ден на Ботев в Силистра пред паметника на Стефан Караджа

136 години след драматичните събития във Врачанския балкан, когато е последното сражение на Ботевата чета, точно в 12:00 часа, с 3 минутно мълчание и вой на сирени силистренци се преклониха пред сънародниците си, благодарения на които живеем в свободна и независима България, съобщиха от областната управа. Паметникът на Стефан Караджа обедини силистренци днес (2.06.2012 г.) в почитта им към сънародниците ни, загинали за свободата и независимостта на България. Представители на държавната и местна власт, политически и патриотични организации, ученици, общественици и десетки родолюбиви силистренци се преклониха пред героите, оставили незаличима следа в историята ни.

"За нас Ботев е ореолът на освободителната епопея... На 28 г. той избра саможертвата, в името на свободата на България... Днес се прекланяме пред българския поет, който с огнена страст възпя идеята за свобода и загина за нея. Един велик българин, магнетична личност и талант, покосен от куршум в тежка и неравностойна битка", посочи в словото си заместник-кметът на Община Силистра Николай Колев, и определи Втори юни като "нашият, български символ за саможертва и подвиг". "На този ден, когато изричаме думите "Свобода" и "Независимост" - ние ги свързваме с възрожденския идеал, за "Свободна и независима България". Свързваме ги с огненото слово на Ботев, с прозорливостта и далновидността на Левски, с патриотизма на Таньо войвода, непокорността на Бенковски, саможертвата на Батак...", припомни в обръщението си към своите съграждани областният управител Николай Димов и подчерта: "Те избраха борбата пред Покорството! Те не намериха смъртта си, а своено безсмъртие! Те проявиха национална дързост, която разтърси Балканите, сресна Европа и отекна по целия свят...".

image

Областният управител изрази и убеждението си, че ако като потомци на тези наши герои "носим в кръвта и сърцето си поне частица от този кураж, от тази воля, дързост и морал..., сме длъжни да знаем и да помним, че Свободата и Независимостта изискват постоянство, за да бъдат защитавани". "Длъжни сме всеки ден - с делата си - да осмисляме саможертвата на нашите сънародници и да работим за Отечеството и за страната си! И то по такъв начин, че - не да се настройваме един срещу друг, не да търсим и да изтъкваме онова, което ни разделя - а това, което ни обединява!..", изтъкна Николай Димов, а в заключение подчерта: "Паметта на свидните жертви, които България даде, го изискват!"

Общинският съветник Константин Стоилов представи обръщение на народния представител Стефан Господинов в което призова: "Нека с едноминутно мълчание да почетем подвига на Ботев и сподвижниците му извоюваното за всички нас, защото самите герои не се афишират, те стават такива едва след своята смърт"...Венци и цветя, в знак на признателност, поднесоха областният управител, заместник-кметовете на Община Силистра Денка Михайлова и Ивелин Лозев, председателят на Общинския съвет д-р Мария Димитрова, представителна група на клуб "Традиция", политически и обществени организации, ученици и граждани.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари