"Медиана": Доверието към управляващите ерозира

"Медиана": Доверието към управляващите ерозира

Регион: България Категория: Анализи Публикувано: Прегледи: 381
"Медиана": Доверието към управляващите ерозира

Кольо Колев

За 48,8% е по-добре сегашното правителство да изкара мандата си, а 25,5% смятат, че е по-добре да си отиде

Продължава ерозията на доверието към управляващите, но хората не търсят политическа алтернатива, показва национално представително проучване на "Медиана". Изследването е направено между 25 април и 4 май сред 1002 души. Според него 58,1% от анкетираните декларират, че са по-скоро разочаровани от управлението на ГЕРБ, докато на 22,2% то им вдъхва доверие. В същото време за 48,8% е по-добре сегашното правителство да изкара мандата си, а 25,5% смятат, че е по-добре да си отиде. Мнозинството не желаят предсрочни избори, вероятно опасявайки се от наслагването на политическа криза върху икономимческата, коментира социологът Кольо Колев.

Данните показват, че ГЕРБ остава първа политическа сила като електорални нагласи - 26,1% биха гласували за нея, ако имаше парламентарни избори. 20% биха подкрепили БСП, 6,2% - ДПС.

Евентуална партия "България на гражданите" на Меглена Кунева би попаднала в парламента с гласовете на 5,5%. Синята коалиция е на границата - 2,6% от анкетираните биха я подкрепили. Под четирипроцентната бариера категорично остават "Атака" - с 1,3% и РЗС - с 0,5%. 34,8% заявяват, че не биха гласували.

При хипотеза за предсрочни избори в момента, ГЕРБ би се оказал в ситуация да търси коалиция с ДПС, "България на гражданите" или БСП, коментира Колев. Според него в подобна позиция е и левицата - за формиране на парламентарно мнозинство тя трябва да търси тройна коалиция или двойна, със скритото одобрение на третата страна, посочи Колев. В общественото мнение доминира мнението, че положението в страната лошо и вероятно ще се влошава, управлението нищо не прави или не може да направи, а негативните оценки за управлението започват да доминират над позитивните, обобщи социологът. Според данните 62,2% смятат, че положението в страната се влошава, за 29,3% няма особена промяна, а 8,5% виждат подобрение. 45,1% са песимисти в прогнозата си за следващата една година и очакват влошаване на ситуацията, 35,5% прогнозират, че ще се задължи сегашното положение, а 10,6% смятат, че ще се подобрява.

За 40,4% правителството на ГЕРБ не е направило нищо за подобряване на ситуацията в страната, 21,6% са на обратното мнение, а 24,3% смятат, че дори е станало по-лошо. 27,7% смятат, че кабинетът е успял да намали корупцията, срещу 55,9%, които не мислят така. 26,2% отговарят, че правителството е успяло да ограничи престъпността в страната, докато 57,8% са на обратно мнение. 17,8% отчитат, че кабинетът не е позволил кризата да удари сериозно страната срещу 61,8%, които не споделят тази позиция.

Властта губи имиджа си на компетентност и интелигентност, съхранявайки донякъде усещането за сила, коментира Кольо Колев. За една четвърт подобна сила е източник на страх от открита изява на политически пристрастия. В основата на ерозията на доверието обаче е преди всичко ударът върху материалното благосъстояние и страхът от бъдещето в икономически план, посочи Колев.

Решението за АЕЦ "Белене" също не е повлияло позитивно на доверието към кабинета, каза той. 33,5% декларират подкрепа за строежа на централата, 24,1% са против, а 42.4% не могат да преценят. 44,7% смятат, че би било добре да има референдум по темата, а според 18,3% допитване не е необходимо.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари