Около 200 хил. българи вдигат чаши на Гергьовден

Около 200 хил. българи вдигат чаши на Гергьовден

Регион: България Категория: Общество Публикувано: Прегледи: 336
Около 200 хил. българи вдигат чаши на Гергьовден

Георги е най-разпространеното име у нас

Близо 200 000 българи празнуват на Гергьовден, показват последните данни на националната статистика.

Георги вече е най-разпространеното име у нас - 174 хиляди или 4.8% от всички мъжки имена. Името вече бие по популярност Ивановците. На 6 май имен ден празнуват Георги, Гергана, Гинка, Галя, Ганка.

Днес се чества паметта на Св. Великомъченик Георги Победоносец, който е сред най-почитаните у нас светци още от покръстването на българите преди 11 века. Св. Георги е от малкото светци, почитан и славен както от християни, така и от мюсюлмани. Празникът се чества като Ден на храбростта и празник на Българската армия. Християнският Великомъченик Св. Георги Победоносец е живял в малоазийската провинция Кападокия по времето на римския император Диоклетиан /284-305 г./. Бъдещият светец постъпва съвсем млад във войската и проявява завидни военни способности.

На 20-годишна възраст получава чин на военен трибун. Страстен привърженик и защитник на Христовата вяра, Георги е хвърлен в тъмница, подложен е на жестоки изтезания и е обезглавен през 288 година.

Според житието недалеч от гроба му се появявал змей, който опустошавал околността. Светецът успял да порази с копието си чудовището. Оттогава се ползва със славата на един от най-изявените змееборци /драконоборци/ и конници в християнството, поради което е избран за светец покровител на войната и войската.

Гергьовден се почита от народа и като празник на земята, на земеделието и животновъдството. Светията е покровител на овчарите и стадата. Народът почита паметта на Св. Георги с различни ритуали, сред които най-известни са освещаването на гергьовското агне и обредните хлябове.

За българите Гергьовден е един от най-големите и тържествени народни празници, който поставя началото на лятото и новата стопанска година. На този ден се прави курбан в чест на Св. Георги, пече се агне и цялото семейство се събира на празничната трапеза.

Днес празнува нашият приятел и колега, който е и един от създателите на този сайт - Георги Марков ! Пожелаваме му здраве щестие и късмет, както и повече професионални успехи във всяко едно негово начинание! Весел празник !

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари