Майки в Силистра протестираха мълчаливо

Майки в Силистра протестираха мълчаливо

Регион: Силистра Категория: Общество Публикувано: Прегледи: 1489
Майки в Силистра протестираха мълчаливо

Трийсетина млади майки от Силистра се включиха в Националния протест за увеличаване обезщетението за майчинство и месечните помощи за деца, организиран чрез социалните мрежи в интернет.

Те настояват майчинството да бъде 90 % от брутната заплата, но не по-малко от минималната за страната, а след първата година да бъде приравнено с нея. Сред исканията им е държавата да стимулира работодателите, за да наемат майки с деца до 12 годишна възраст. Искат подобряване условията в детските ясли и градини, както и в училищата. Настояват децата да бъдат сред основните приоритети на държавата и да се намерят механизми за стимулиране на раждаемостта.

Кремена Минева е сред организаторите на протеста в Силистра и според нея, в момента, в който границите на страната ни бъдат отворени свободно, много млади семейства ще напуснат България и ще изберат да родят децата си в чужди държави. Направено бе сравнение, че в Германия месечните помощи за дете са 160 евро, а във Великобритания 80 паунда, както и че там няма значение какъв е доходът на семейството. Кремена не скри, че е обсъждала със съпруга си, че ако нещата в България не се променят, да изберат друга страна, където да роди и отгледа второ дете.

image

Размерът на месечните помощи вместо 35 лева да е 58 лева, или 20% от минималната заплата, искат още майките. Те настояват при раждане на първо дете да се получава обезщетение от три минимални работни заплати, или 810 лева.

Адриана Стоянова е с две деца. Получава общо за тях около 310 лв. Големият е първокласник. Само един пакет памперс за малкото дете е около 30 лв., а стига само за не повече от 14 дни. Тези деца обаче имат нужда и от храна, и от дрехи, а и не само. Става трудно, когато се разболеят, твърди Адриана. 40 лв. е първичния преглед на свободен прием, 20 лв. е всеки следващ.

Младите жени споделиха, че с лишения, разходите при отглеждането на дете до 3 години възлизат на 300 лв.

Наясно са, че те носят отговорност за издръжката на децата, но настояват за адекватно отношение от страна на държавата. Искат промяна на законите, които ги ощетяват.

Сред исканията е и изплащане на двойно/тройно и т.н. майчинство при раждане на близнаци/тризнаци и т.н. Когато се роди второ дете, родителя получава пълен размер на майчинството, но ако се родят две деца наведнъж/близнаци тогава се плаща само за едно дете. Според протестиращите това е проява на явна дискриминация.

Родителите връчиха на областния управител Николай Димов пакета от искания. Той увери майките, че с исканията им ще бъде запознат и народният представител Стефан Господинов, който има право на законодателни инициативи. Николай Димов припомни, че на база подписка на над 100 родители от област Силистра, грижещи се за деца със здравословни проблеми народният представител Стефан Господинов, който е член на Парламентарната комисия по труда и социална политика, инициира и внесе (през месец февруари т.г.) за разглеждане от тази комисия, предложения за промени в Кодекса за социално осигуряване, Закона за закрила на детето и в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж.

Николай Димов увери, че Областна администрация-Силистра и народният представител са с повишено внимание към тази проблематика.

Целта е да бъде разширен обхватът на чл.9, ал. 6 от Кодекса за социално осигуряване и чл.43-а, ал.1 от Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж, като се включат лица, които се грижат за малолетни и непълнолетни, настанени при роднини, близки или в приемни семейства, по реда на чл.26 от Закона за закрила на детето, като се зачете за осигурителен стаж при пенсиониране времето, през което не са били осигурени, тъй като са полагали грижи за лица със загубена работоспособност над 90 на 100, които постоянно се нуждаят от помощ.

Следващия протест ще бъде организиран през месец май, като тогава очакванията са в него да се включат много повече майки.

На този етап няма структура, която да стои зад исканията, но ако се наложи такава ще бъде създадена, заяви Кремена Минева.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
left
right