Търси се решение на проблема с ферибота "Силистра - Кълараш"

Търси се решение на проблема с ферибота "Силистра - Кълараш"

Регион: Силистра Категория: Общество Публикувано: Прегледи: 1034
Търси се решение на проблема с ферибота "Силистра - Кълараш"

Фериботната линия "Силистра-Кълъраш" бе в основата на работна среща в Силистра, домакинствана от областния управител д-р Владимир Янков. В разговорите, целящи преодоляване на проблема с функционирането на ферибота се включиха - от българска страна: Денка Михайлова - зам. областен управител; Мирослав Петров - началник на Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура"-Русе, Елена Славова - гл. юрисконсулт в ДП "Пристанищна инфраструктура"-София; Александър Цонев - н-к отдел "Пристанища" в Морска администрация-София, инж. Веселин Андреев -зам. кмет на общ. Силистра; От румънска страна - Ливиу Въртежану - зам.председател на окръжен съвет-Кълъраш; Гиора Иахр - собственик на фирмата -концесионер "Глобал лайн", Лауренцу Радулеску - представител на министерството на транспорта, Драгош Коман - секретар на префектура Кълъраш, Кристиян Немцеску - генерален директор на Националната компания "Пристанищна инфраструктура"и др..

Мирослав Петров - н-к на Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" и председател на българската група от Смесената експертна комисия съобщи, че от досегашния концесионер на фериботния терминал "Дунавски индустриален парк", в Министерството на транспорта е постъпило Искане за прекратяване на концесионния договор. Съгласно Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата в република България, при прекратяване на концесията, до провеждане на нов избор за пристанищен оператор, функциите на концесионера трябва да бъдат поети от държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура". Той информира участниците в срещата, че се очаква решение на Министерството на транспорта, за да може държавното предприятие да влезе като пристанищен оператор във фериботния терминал, той да бъда отворен, а работата му - възобновена. Разяснено бе и че, Съгласно действащата Наредба за избор на превозвач, българският превозвач по фериботната линия е загубил правата си на превозвач, към настоящия момент. Отправено бе предложение към румънската страна - докато в България се провежда процедура за избор на нов превозвач, да започнат превози само с румънския кораб.

Областният управител д-р Владимир Янков пое ангажимент, утре (30.03.2011 г.) да изпрати писмо до Министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков, с молба - процедурите по възлагане на ангажимента на ДП "Пристанищна инфраструктура" да бъдат ускорени. Основните параметри на срещата, предложенията и ангажиментите на двете страни залегнаха в специален меморандум. От българска страна, меморандумът бе подписан от областния управител д-р Владимир Янков и началникът на ДП "Пристанищна инфраструктура", а от румънска - от зам. председателя на Окръжен съвет-Кълъраш Ливию Въртежану, заедно с представители на Министерство на транспорта и инфраструктурата, на пристанищната администрация в Гюргево и на префектура Кълъраш. Пълният текст на меморандума е поместен на страницата на Областна администрация-Силистра в интернет на адрес www.ss.government.bg.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
FOODMARK Delivery Sticky
left
right