200 младежи от Силистра си признаха какво (не) разбират от политика, искат обаче млад човек за кмет на Силистра

200 младежи от Силистра си признаха какво (не) разбират от политика, искат обаче млад човек за кмет на Силистра

Регион: Силистра Категория: Общество Публикувано: Прегледи: 429
200 младежи от Силистра си признаха какво (не) разбират от политика, искат обаче млад човек за кмет на Силистра

Приключи проведеното в три дни анкетиране на близо 200 младежи от Силистра, случайно попаднали в извадка на програмата "Дни на младежка активност" на Информационен център ИЛИЯНА.ИНФО на евродепутат Илияна Йотова по време на нейното пребиваване в Силистра по покана на Младежкото обединение в БСП. Анкетирането стана под специално опъната шатра до култовата "Стара липа" в центъра на града.

Кои цифри и факти правят най-голямо впечатление в анкетата? Преди всичко - "безработица, здравеопазване и състояние на инфраструктурата" са трите теми, по които се вълнуват анкетираните (от 18 до 38 г.). По-назад в "класацията" са теми, като "образование, престъпност, екологишя, административно обслужване на населението". Любопитно е, че 90% от запитаните нямат представа колко точно или около е броят на общинските съветници в Силистра. Което не пречи на 76% да твърдят "искаме млад човек за кмет на Силистра". Подобно на по-възрастното поколение, и младежите отъждествяват предстaвата за местната власт единствено като "кметска", т.е нямат знание, че всъщност решенията се вземат от "колективната политическа власт" (Общинския съвет).

Младите хора от Силистра са бедни на информация и за Европейския съюз. Все пак от изброените в анкетата евродепутати най-разпознаваеми се оказват Илияна Йотова, Ивайло Калфин, Филиз Хюсменова (б.а.-наша съгражданка, ексобщински съветник, ексзам.-кмет и ексзам.областен управител, министър в правителството на Симеон Сакскобургготски), както и д-р Антония Първанова. Потресаващ е фактът, че повече от половината от анкетираните "не членуват и нямат намерение да членуват в неправителствена организация, партия или друга обществена структура", което означава, че оставят инициативата за промени в обществото на поколенията преди тяхното. Над 4/5 от тях не се притесняват да отговорят: "не, не съм участвал в подготовката и управлението на проект", защото вероятно го смятат зе неважно. Все пак, около ¼ с половин уста признават "да, членувам", а още толкова, почти шепнешком, се осмеляват да декларират "не, не членувам, но имам желание да го направя". Дано е вярна обаче заканата на 80% от анкетираните: "Ще гласувам на предстоящите избори!". Стига кандидатите да ги намерят из чалготеките, за да им се представят, защото в противен случай и този път немирните пенсионери ще решат съдбата на темата "кой ще кара влака на местната власт в следващите 4 години".

Според друга статистика, макар и по данни от близкото минало, от населението на община Силистра 27% (по-малко от 1/3) са млади хора (до 35 г.). Едва 20% от общинските съветници и кметовете на населени места са под тази възраст. Интересно е, че младежи са 42% от "експертите на ръководни позиции в общинската администрация".

Младите хора не са активни и в посещенията на приемните на кмета на общината и неговите заместници. "На ден поне десет души минават през кабинета ми по различни въпроси, но само...двама млади хора са били сред тях напоследък", споделя впечатления зам.-кметът на общината Нели Стоилова. "От началото на мандата в приемните ми не е дошъл...нито един млад човек", допълва народният представител Антон Кутев. Студентската младеж в Силистра също е пасивна в общуването си с администрацията, неправителствения сектор и другите структури в обществото.

И още едно проучване в Силистра, този път на Превантивно-информационния център, какъвто има в Силистра от 2003 година насам. По данни, изнесени от Илка Караколева, секретар на Общинския съвет по наркотични вещества, 74% от младите хора в Силистра "употребяват алкохол", а 64% "пушат цигари", когато става дума за "законните зависимости". От "незаконните" са особено актуални марихуаната и хапчетата "екстази", а за по-тежките наркотици обикновено данни не се изнасят. Презентиран бе видеоклип с местни хип-хоп и брейк-изпълнители, както и на песен в него с анти - дрога съдържание. В клипа са вкрючени кадри и от злополучната сграда ДИКО, където стана убийството на двама клошари през есента на миналата година.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари