Европейският съюз и програмата "Младежта в действие" с участието на "Порталът на Силистра"

Европейският съюз и програмата "Младежта в действие" с участието на "Порталът на Силистра"

Регион: Силистра Категория: Общество Публикувано: Прегледи: 447
Европейският съюз и програмата "Младежта в действие" с участието на "Порталът на Силистра"

*"Порталът на Силистра" с дебют в обществената активност, връчи папка с предложения на евродепутат Илияна Йотова при гостуването й в Силистра

Програмата "Младежта в действие" бе представена наскоро в Силистра на специален форум пред 100 млади хора с различни социални и политически позиции в обществото евродепутат Илияна Йотова, член на Групата на алианса на социалистите и социалдемократите. Той бе част от т. нар. "Дни на младежка активност, Силистра, 24-27 март 2011 г. Форумът бе реализиран от нейния екип от Информационен център ИЛИЯНА.ИНФО. Йотова лично участва в него с презентация по темата. Тя за втори път гостува в Силистра през последните две години, като през април 2009 г. дари компютри на Регионална библиотека "Паретний Павлович". Програмата е съобразена и с финансовата световна криза, прераснала в "социална", след като безпработицата в ЕС "скочи" два пъти (от 5-6% на 11-12%). "Обучение през целия живот" и "По-голямо участие във висшето образование" са два от моментите в нея като част от "Програма 20/20". Тя не е рецептурник, а политическа рамка, на която всяка страна ан ЕС трябва да направи "собствен прочит", какъвто у нас, за съжаление, управляващите не били предложили. По тази причина НС на БСП предлага 18 секторни политики, които предстои да бъдат на разположение на хората за обсъждане. Сред намеренията са: в 2020 г. - 75% заетост на младите хора над 25 г.; 3% от Брутния вътрешен продукт на всяка европейска страна - за инвестиции нови технологии и най-много до 10% от младежите да не са завършили средно образование. "Младежта в действие" е специален раздел. В 7 направления има заделени пари за различни дейности (за младежко сътрудничество, европейско доброволчество и др.). Парите са за неправителствени организации, неформални групи и международни сдружения. Не се предвижда и изисква съфинансиране. По темата повече информация има в сайтовете: www.europa.eu/eures; www.europa.eu./youth, www.ecosy.org. Информационен център ИЛИЯНА.ИНФО дава за целта безплатни консултации чрез своя екип, в който е и студентът от Силистра Георги Кардашев.

От Силистра Илияна Йотова си тръгна с папка с предложения, изготвени от екипа на "Портал Силистра" на базата на анкетата на потребители на портала в първия месец от съществуването му. Пред аудиторията на форума най-интересното от "папката" представи от името на екипа Пламен Силянов. Той обясни, че на доброволен принцип отговори на 6 въпроса са дали близо 100 потребители на "портала". Споделени са и най-интересните идеи в есенцията "Какво искат младите хора в Силистра?...От своя територия за графити, през ред, работни места, 3D-кино и плаж край река Дунав". След два месеца екипът смята да повтори своята анкета, за да провери промените в намеренията на потребителите. А дотогава сигурно ще е реализирал няколко инициативи с екологично съдържание. Вкл. и в партньорство с други съмишленици, на които не им е безразлично насотящето и бъдещето на Силистра. Някои от тях вероятно ще се родят в рамките на създания в зародиш Младежки консултативен съвет, за реализацията на който се записаха 13 доброволци, участници във форума.

Четирима души от тази новосъздаваще се структура на есен ще пътуват за Страсбург по покана на евродепутат Илияна Йотова, за да бъдат част от група от български младежи от 5-6 наши общини, пред които кметът на Страсбург ще сподели опита си в работата по споделяне на младежки инициативи. Йотова призова младите хора на Силистра да участват в конкурс за фотографии, правени от любители, в конкурс, обявен по линия на ЕС, за младежи в две категории: 17-25 г. и 25-35 г. Конкурсът също е във връзка с програма "Младежта в действие". Тя препоръча на Превантивно-информационнияа център в Силистра да вкара и нова тема в своята работа, а именно "интернет-престъпленията", защото е актуална работата по тях.

"В Силистра форумът бе проведен с участници, които са в пъти повече от този в Добрич", заяви на изпроводяк Илияна Йотова. Според нея, "за 4-годишно членство в евросъюза, ЕС все още за нас е "затворена книга", защото не сме станали повече европейци по отношение на информираността си". Сред причините: отрязанати от МФ средства за "комуникационна дейност". Хората у нас не са запознати с фондовете, не знаят къде да питат, а сайтовете, където има данни и факти по темата, са трудни са усвояване. Отделно, проведената от управляващите "истерия" по повод досегашните проекти, гарнирана с проверки за евентуална корупция, са отказали българските институции да се ангажират с европроекти. Въпреки нагласата у нас "държавата и общината - спонсор на всяка проява", сме били длъжни да намерим "другите възможности", които не зависят от политическа конюнктура, от кметове и депутати, за да си създадем навика да работим с европейски средства. "4 000 лева има тази година в бюджета на община Силистра за финансиране на проекти на младежки и неправителствени структури, критериите за ползването на които ще бъдат оповестени до края на м. март", каза на форума Нели Стоилова, заместник-кмет по хуманитарните и социалните дейности.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
FOODMARK Delivery Sticky