Без малко огън да изгори Калипетрово, докато кукери гонят злото в центъра на селото между читалището и духовния център

Без малко огън да изгори Калипетрово, докато кукери гонят злото в центъра на селото между читалището и духовния център

Регион: Силистра Категория: Общество Публикувано: Прегледи: 2616
Без малко огън да изгори Калипетрово, докато кукери гонят злото в центъра на селото между читалището и духовния център

Пожар на сухи треви за малко не развали Десетия национален кукерски фестивал в Калипетрово, проведен навръх деня на (арх)ангел Гавраил, чието име на еврийски език означава "божия сила" и в 66-те канонични книги на Библията нито веднъж не е наречен архангел, а само ангел. Пожарът подпали единия край на близкото до Силистра село точно по обед по време на дефилето на кукерите.

image

Народът обаче не мръдна от местата си, след като кметът му Йордан Ковачев лично го успокои, че пожарната ще си върши работата и няма опасност за къщите им. Една от колите профуча през площада и отлетя да гаси пожара. Не повече от 100 м по въздуха деляха хората от подпалените 2-3 декара сухи треви току до първите дворове на къщите. Така хладнокръвието надделя, както и надеждата, че кукерите наистина ще прогонят злите сили.

image

Дори и 3-годишният Христо Маринов от кукерската група в Калипетрово не трепна, за да остане и да получи наградата за най-малък участник. Той бе зарадван с половинметров шоколад, пратен от Брюксел от евродепутатката Илияна Йотова чрез нейния инфоцентър ИЛИЯНА.ИНФО в София. 1700 лева раздаде организационният комитет на фестивала, които отидоха при първенците от Стралджа, кв. "Макак"-Шумен, за да остане и за домакините от Калипетрово. Награди имаше и за останалите - от селата Калчево, Бозвелийско, Джерман, Добрина, Варненци и Липница (Румъния). Специалната награда от Общински съвет - Силистра бе за местната кукерска група, която се оказа най-многобройна.

image

Освен община Силистра, представена на фестивала от зам.-кмета Нели Стоилова и директора на дирекция Георги Балушев, други спонсори бяха местни кооперации и фирми (общо на 10). Зам.-областният управител Денка Михайлова поздрави участниците от името на областната управа. Председател на журито бе Людмила Григорова, някагашен силистренски специалист в областта на културата, впоследстгвие кадър на РТВЦ-Русе, а сега етномузиколог.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари
FOODMARK Delivery Sticky
left
right