Тютюнопроизводителите край Дунав с три пъти по-висок добив

Тютюнопроизводителите край Дунав с три пъти по-висок добив

Регион: България Категория: Земеделие Публикувано: Прегледи: 989
Тютюнопроизводителите край Дунав с три пъти по-висок добив

Италиански семена от ориенталски тютюн са вдигнали добива три пъти - от 180-200 кг/дка на 500-700 кг/дка на производителите, отглеждащи го по поречието на Дунав. Това съобщи днес пред журналисти в Дулово Цветан Филев, председател на "Националната асоциация на тютюнопроизводителите-2010" /НАТ-2010/. По-късно той откри отчетна конференция на асоциацията, в която взеха участие представители от Силистра, Шумен, Търговище, Добрич, Разград и Добрич.

Свой офис организацията открива в Дулово. Скоро това ще се случи в Кърджали и Гоце Делчев. Така Асоциацията ще наследи неофициално дейността на фонд "Тютюн". Целта е в тези офиси хората да могат да получават информация, както и да подават жалби. Освен това преди стартирането на изкупните кампании представители на НАТ-2010 ще бъдат инициатори на разговори с фирмите.

image

Приравняването на тютюнопроизводителите със земеделските производители е довело до увеличаване броя на кандидатстващите за финансиране по Програмата за развитие на селските райони. С промяна в Закона за тютюна и тютюневите изделия този вид производители ще могат да се ползват заедно с останалите от безакцизно гориво.

Близо 42 000 са бенефициентите отглеждащи тютюн в Североизточна България. Само в Силистренско 5 000 са домакинствата, за които тютюна е поминък. От НАТ-2010 апелират към тютюнопроизводителите да повишат качеството на суровината за сметка та количеството. По този начин ще имат основание да изискват и висока цена. Очаква се ръст на производството тази година с 30-40 %.Според председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите премахването на лицензионния режим на изкупуване е причина да се получат добри цени. Това съответно ще доведе и до завишаване на декарите и на тонажа, който ще бъде произведен.

В момента се разработва 10-годишна стратегия за развитието на този вид производство.

Тютюнът е единствената стока 95 % от която е предназначена за експорт. За трите цигарени фабрики в България са необходими едва 5 000 тона. Годишно произвеждаме близо 52 000 и сме на второ място, след Италия с 98 хил. тона.

Средно в Силистренски регион домакинствата отглеждат от 5 до 15 дка, като изкарват от тях по 1000 лв./дка.

За Крайдунавска Добруджа тютюнопроизводството е локомотивът на икономиката на фона на неработещите предприятия, заяви Цветан Филев.

Тютюнопроизводителят не получава даром и не получава помощи, а на фона на 1,5 млрд. лв., които внасяме в хазната под формата на осигуровки, данъци, акцизи, получаваме едва едни 5%, които се връщат в сектора, за да може той да съществува и да работи, подчерта още Филев.

Догодина, в 2013 г., се очаква още един транш от 70 млн. лв. пак върху референтен период - старо производство - 2007 г., 2008 г., 2009 г., след като държавата плати - миналата година 70 млн. лв. и тази година 73 млн. лв.

Гости на конференцията днес бяха народният представител Стефан Господинов, областният управител Николай Димов и кметът на община Дулово д-р Юксел Ахмед.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари
left
right