За Еньовден - конференция за билките в Силистра

За Еньовден - конференция за билките в Силистра

Регион: Силистра Категория: Общество Публикувано: Прегледи: 2306
За Еньовден - конференция за билките в Силистра

Конференция за билките подготвя за Еньовден (м. юни 2011 г.) инж. Диана Бебенова, ръководител на СНЦ "Алианс за регионални и граждански инициативи"-Силистра, стана ясно след работната й среща с представители на три научни института от Букурещ, както и с Фондация "Нов век" от българска страна, нейни партньори в европейски проект, започнал в края на м. октомври м.г. и предвиден до април 2012г.

"15 вида билки ще бъдат експериментално отглеждани в рамките на проекта в Румъния, а 4 - в района на Алфатар", заяви Мануела Сидероф, мениджър на проекта. "При нас ще отглеждаме върху 500 кв. м. за всеки от видовете лавандула, кориандър, резене и градински чай (салвия)", обяви Валентин Копринджийски от Фондацията - партньор, който вече има опит в култивиране на билки. Според него, проблемът е в необходимостта в залагане на средства за засаждане на трайните култури (примерно по 300 лева на декар, при заплащане по 100 евро/кг от тазгодишната реколтата).

"С проекта ще проверим решаването на проблеми в сферите: наука, техника и производство, свързани с билките,", обобщи Бебенова. В края му ще има обобщена информация и по отношение на проучванията за най-подходящите условия за отглеждане на билки.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари
FOODMARK Delivery Sticky
left
right