На Благовещение - конфискувана риба на трапезата на миряни в Силистра

На Благовещение - конфискувана риба на трапезата на миряни в Силистра

Регион: Силистра Категория: Крими Публикувано: Прегледи: 635
На Благовещение - конфискувана риба на трапезата на миряни в Силистра

На 25 март се отбелязва Благовещение. Според християнската религия на този ден Архангел Гавраил донася благата вест на Дева Мария, че тя ще стане майка на сина Божий. За това този ден се почита от майките, защото Дева Мария е тяхна закрилница. В българската обредност 25 март се свързва с идването на пролетта. Голяма част от ритуалите на този ден се изпълняват за препдазване от тези създания. През нощта срещу 25 март се почистват дворовете и на сутринта се палят огньове, които момчетата прескачат, за да им се опърлят петите и да не ги хапят змиите. Жените не бива да пипат остри предмети, за да не ги ухапе змия и гонят влечугите от дворовете, чрез тропане с метални предмети, викайки " Бягайте змии и гущери, Благовец ви гони".

Близо 30 кг конфискувана риба, сред които 7 кг щука, 2 кг шаран и 19 кг сребърна каракуда, подари местното поделение на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури на Доростолска митрополия по повод празника Благовещение, съобщи неговият ръководител Йордан Андреев. Дарението е осъществено по инициатива и със съдействието на секретаря на община Силистра инж.Людмил Стоянов. По волята на дарителя рибата ще бъде приготвена на курбан и раздадена на миряните по време на празника. Благодетелят получава свидетелство за дарение за жеста си.

На Благовец не излизайте от дома с гладен стомах и празен джоб. Още сутринта хапнете добре - нищо че гозбите са безмесни заради Великденският пост - и пъхнете в джоба си пари. Ако нямате "книжни", сложете "железни", защото според поверието кукувицата трябва да ви закука "на сит корем и пълна кесия". Инак няма да ви върви. През деня не работи нищо. Дедите ни вярвали, че дори птичките не виели гнезда. Който знае езика на лястовиците, ще разбере, че току-що дошли от "южните страни". Крилатите гостенки съобщават: "Зимата свърши! Иде лятото".Едновременно с птици ,земята ни българска се изпълва и със змии, гущери, плъхове и всякаква друга гнусна поганска челяд. Идват и русалки, вили, самодиви, змейове, юди, змеици. А и черни щъркели правят компания на белите си събратя, кактои на розовите пеликани в Сребърна.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
FOODMARK Delivery Sticky