Какво искат младите хора в Силистра? От своя територия за графити, през ред, работни места, 3D-кино и плаж край река Дунав

Какво искат младите хора в Силистра? От своя територия за графити, през ред, работни места, 3D-кино и плаж край река Дунав

Регион: Силистра Категория: Анализи Публикувано: Прегледи: 1670
Какво искат младите хора в Силистра? От своя територия за графити, през ред, работни места, 3D-кино и плаж край река Дунав

Ние, екипът на "Портал Силистра" се обърнахме към нашите потребители, с анкета от шест въпроса, за да разберем какво е тяхното мнение относно бъдещето на нашия древен град, вкл. и за да потърсим "рецепти" за неговото освежване в архитуктурно и духовно отношение. Близо 100 души взеха участие в анкетата,която може да разгледате и попълните тук.

Какво узнаваме от "езика на цифрите"?

Близо 70% от запитаните казват: "да се организират групи от ученици и граждани за почистване, боядисване, освежаване и залесяване на града". Накратко: върнете ленинските съботници и не питайте какво е това, защото младите не могат да ви отгооврят, а от старите не чакайте да се включат "от раз", защото имат нееднозначни спомени от тези соцмероприятия. Всъщност, кой знае, може пък да им заухае на младост и току-виж нарамили мотички и бегом на "мястото на събитието"?

Не изненада, че 40% харесват Дунавската градина, неслучайно най-старият парк у нас. Дали не може са бъде още по-красив и привлекателен? "Спокойствието и безгрижието" също са безспорен чар на нашия град. за над ¼ от отговорилите. Не е много приятно, че едва за 7% от младите ни жители "жените/мъжете в Силистра са готини", (каквото и да означава това). Подобно е усещането и, че само за под 20% от тях има прелест във "възможността да общувамс роднини и приятели, без да губя време". Всеки четвърти обаче е притеснен, че "липсва работа, удовлетворяваща като заплащане" (с допълнение от 13% - "в Силистра е скъпо, а доходите не са големи"), и пак толкова са категорични- "няма много разнообразни забавления". 17% забелязват, че тук, край Дунава, "много е клюкарска средата, а хората са завистливи".

Какво искат да се случи в Силистра сегашните млади хора?

За 25% мечтата е "да има плаж край река Дунав и условия за водни спортове" и почти още толкова народ си мисли положително за идеята "да се провеждат концерти с любими изпълнители". Приятно е, че за 33% "е хубаво да има "пътека на здравето" и повече...книжарници". Някакви си 6 души твърдят, че е идеално в Силистра да има "добър футболен отбор". Както и "да има баскетболен отбор поне до "А" група, (ясно е, че трябват много пари за НБЛ), но в "групата" може да се играе с юноши от местната школа; да се построят качествени зали за баскетбол и волейбол, дори и да са под наем (на час), да може да се спортува, дори когато времето е лошо."

Има и интересни признания:

• "Живея в Силистра. Оказа се на инат" .

• "Аз няма къде да бягам; имам ипотечен кредит от една банка и доживот съм се венчала с нея, следователно и за града, така че не искам/не искам, ще живея в Силистра".

• "За да остана да живея в Силистра е нужно да имам достатъчно качествена алтернатива на софийските университети за продължаване на образованието ми".

• "Да доживея 70-те и то с прилични финанси, а Силистра да си е останала все такъв тих и спокоен град".

• "Да се покаже, че има кметове в нашата община; "най-много ми харесва това, че лесно и бързо можеш да се предвижиш от точка А до точка Б, това си е приемущество".

Не са за пренебрегване и различни предложения. Ето някои от тях:

• Искам да направят легални места за graffiti, за да се канят и други "драскачи" и да се правят конкурси.

• Да се промени отношението към кадрите. Да не се "убиват" подготвени кадри заради възрастта. Уважават се и търсят хора от други градове, а не се мисли за местните специалисти, даже ги пренебрегват. Винаги е било така в Силистра! Да се привлекат нови чуждестранни фирми, които да предложат нови работни места и по-високо заплащане и вече съществуващите фирми да увеличат заплатите, за да може да се живее нормално в града, а не хора с образование да търсят начини да се реализират в София или зад граница.

• Градът плаче за ограничения и санкции при неспазването на разпоредбите...и за някой, който да следи за този ред.

• да чакаме някой отвън да ни помогне. Никаква самоинициатива не се проявява, не се чувства духът на малките населени места, както са например обединени хората в малките градове в САЩ. Не ги боли за разрушенията в града, а те не са никак малко в последните години. Еснафска атмосфера цари, нищо от стария градски дух на Силистра. Вълнува ги само чалга и кръчмарски истории, клюкарски нрав.

• Промяна е нужна и в облика на града. Много е мръсно, претоварено е с коли, за които няма място за паркиране. Няма цветни градинки с красива аранжировка. Пълно е с бездомни кучета. Не искам за общината и за футболния клуб да се говори като за "вулкан от далавери" и източване на финанси.

• Целесъобразно е да се подобри нивото на учителите и образователната система, да се спре безразборното асфалтиране на улици в града, а да се изготви цялостен проект за подмяна на водопреносната система и основна подмяна на асфалтовото покритие! И още: "няма да е лошо да се направи 3D кино, да се построят още молове, заводи, да има хората къде да работят и т.н."

• Трябва екипът, който управлява този град, да е много добре подбран екип от експерти в различните области. "Желанието да имаме това, което нямаме ни пречи да ползваме това което имаме! Да не се толерират партийни личности, които са слаби професионалисти."

• Хубаво е да има редовен транспорт до съседните села, т. е., и икономически изгоден, а не, както е в момента, цената на два или три билета да покрива разхода за целия курс.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
FOODMARK Delivery Sticky
left
right