Така танцуваха кукерите в Калипетрово...преди две години, на 26 март ще играят за здраве и в 10-то издание на фестивала

Така танцуваха кукерите в Калипетрово...преди две години, на 26 март ще играят за здраве и в 10-то издание на фестивала

Регион: Силистра Категория: Общество Публикувано: Прегледи: 2119
Така танцуваха кукерите в Калипетрово...преди две години, на 26 март ще играят за здраве и в 10-то издание на фестивала

снимка: Николай Неков

*ГЕРБ и БСП - тогава спонсори на проявата, а сега?

*Председателят Сабанов и кметът Андонов - заедно на предишния фестивал, а този път?

Споменът е жив за предишното издание на Националния фестивал на кукерите в Калипетрово..., благодарение и на един блог в интернет. Той ни припомня картините от един обичай, който е знаков за българската обредна система.

Атракция, красота, финес и настроение. Традиции и обичаи - стари и още по-стари, но съхранени до днес...Памет, родолюбие, минало и настояще. И разбира се - тръпката от надпреварата: кой ще спечели, кой ще е по-добрият с по-оригинален танц, по-автентичен обичай и по-характерен костюм...Над 1500 души от Силистра, разбира се - Калипетрово и околните села се стекоха, за да се насладят на невероятното шоу и емоционалния кукерски спектакъл, изигран майсторски от над 300 участника от 9 групи. Зрителите видяха вечните български нрави и обичаи от различни краища на страната - Силистра, Варна, Ямбол, Дупница, а така също и от румънското село Липница, което е на 30 км от Силистра, но в Северна Добруджа.

снимка: Николай Неков

снимка: Николай Неков

Националната проява бе уважена от председателя на Общинския съвет в Силистра Александър Сабанов и от кмета на общината Иво Андонов. Популярният български обичай "Заораване с водосвет", който се спазва и прави по различен начин в страната преди всяка пролетна оран, бе най-предпочитания по време на кукерския фестивал в Калипетрово. Гостите от румънското село Липница, близо до Констанца, пък избраха танц, посветен на пролетта, в който се сблъскват доброто и злото, като накрая побеждава доброто. "Любопитното е, че в Румъния няма такъв обичай - кукери, той е единствен само в нашето село, тъй като почти всички сме потомци на българи и е останал от тях, предавайки се по наследство", разказа водачката на румънската група Джорджета Ботулуга. Между 100 и 150 чана /звънци/ с различна големина носят кукерите, като всеки един от костюмите тежи средно между 50 и 60 килограма", обясни Петър Митакиев, от ямболското село Чарган.

снимка: Николай Неков

снимка: Николай Неков

Най-малкото кукерче бе 10-годишният Тихомир Христов от с. Професор Иширково, Силистренско. Той се бе облякъл като малко дяволче, изпъдено от стопаните в танца "Заораване". "По това изкуство ме запалиха мама и тате, ще продължавам винаги да бъда кукер", призна Тихомир. Друг популярен танц показа групата от тутраканското село Варненци. "Този обичай е на повече от 5 века и е достигнал до наши дни като "Понеделник, след Сирни Заговезни", разказаха участници. Силно впечатление на престрашилите се от ниските температури зрители обаче направи 81-годишният акордеонист Хараламби Димитров със своята олющена хармоника "Кохер". "Тя е купувана през 1936 година в Букурещ от т. нар. "втора ръка", значи сега е на близо 100 години, но още свири много добре, макар че вече е антика", разказа дядо Хараламби. По думите му, хармониката била подарена на читалището в с. Професор Иширково от първия й собственик, който вече е покойник. Общо 4 награди си разделиха кукерските групи, по решение на кметството в Калипетрово след края на фестивала. Трупата на домакините бе отличена за традиции и приемственост в танца си, за най-голяма автентичност приза отиде в ямболското село Чарган, а групите от селата Варненци и Джерман бяха отличени за оригинални костюми и танц."Традициите и уважението ни към тях ще са вечни, а след две години, на какъвто период се прави този фестивал, ще сме отново тук", заяви кметът на Силистра Иво Андонов.

снимка: Николай Неков

снимка: Николай Неков

От кметството в Калипетрово пък съобщиха, че освен местни фирми, както и общината в Силистра, спонсори на проявата са били още партиите ГЕРБ и БСП.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
left
right