С тържествен концерт - спектакъл Силистра чества Националния празник

С тържествен концерт - спектакъл Силистра чества Националния празник

Регион: Силистра Категория: Култура Публикувано: Прегледи: 356
С тържествен концерт - спектакъл Силистра чества Националния празник

С концерт- спектакъл и с тържествена церемония по издигане на българското знаме Силистра ще чества Националния празник - 3 март. По покана на кмета на общината д-р Юлиян Найденов на 2 март ансамбъл "Тракия" ще подари на силистренци концерт, посветен на 134-годишнината от Освобождението на България. В него са включени фрагменти от спектакъла "Хубава Яна" по идея и хореография на главния художествен ръководител на ансамбъла Даниела Дженева. Концертът започва от 18.00 часа на сцената на Драматичен театър "Сава Доброплодни", входът е свободен. На Националния празник - 3 март, тържествената церемония по издигане на българското знаме ще се проведе по традиция на градския площад "Свобода" от 10.30 часа. След като кметът д-р Юлиян Найденов поздрави своите съграждани, ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметниците на Стефан Караджа, капитан Георги Мамарчев и Лев Толстой - символите на българското Освобождение в Силистра.

Прояви, посветени на Освобождението, изпълват дните до Националния празник

Прояви, организирани от различни институции и патриотични организации и подкрепени от община Силистра, изпълват първите дни на март до Деня на националния празник. На 1 март Общинския клуб "Христо Ботйов", представители на местната власт и родолюбиви силистренци за първи път ще се поклонят по Ботевите паметни места в Силистренската община, съобщи председателят на клуба Цветана Цанова. Ще бъдат поднесени цветя на признателност пред единствения паметник на Христо Ботев, издигнат в село Проф. Иширково и пред паметника на братята Илия и Курти Чобанови в село Смилец - четници от Ботевата чета. Предвидено е посещение и в село Ястребна, където паметна плоча напомня за живота и смелостта на още един Ботев четник от нашия край - Димо Пенев - Чобана. Посещението по паметните места е посветено на освобождението на България от турско робство и паметта на силистренските герои, дали живота си за свободата. На 1 и 2 март е Шестата градска ученическа конференция по литература "Памет и забрава в родовото и националното пространство". Вечерта поздрав към силистренци ще поднесат победителите в националното тв-шоу "Надиграй ме" любителска формация "Ритъм". На 2 март ще бъде отчетен общинският етап от ученическия рецитаторски конкурс "Духът на българина" и националния поетичен конкурс "Любовта е пиянство или пиянство от любов". Вечерта от 17.00 часа е честването на 40 години от създаването на Художествената галерия в Силистра. Прояви, посветени на 134 години от Освобождението ще има в детски градини, училища и читалища в почти всички села от Силистренската община.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари