На този етап няма да се взривява Дунав

На този етап няма да се взривява Дунав

Регион: Силистра Категория: Общество Публикувано: Прегледи: 377
На този етап няма да се взривява Дунав

В телефонен разговор със заместник-областния управител Алтимир Адамов заместник префектът на Кълъраш Николае Миу е информирал, че на този етап няма да бъдат осъществявани контролирани взривове на леда по Дунав, в румънския участък на реката.

На екипажите на баржите, блокирани между 375-и и 335-и километър са доставени храна и вода с румънски хеликоптери. Пуснат е и ледоразбивач, който поетапно да освобождава плавателните съдове. Едва след това ще бъде обсъдено предприемането на действия по взривяване на ледения запор.

Ако бъде взето решение за това, то областният управител на Силистра Николай Димов ще бъде информиран, за да бъдат предупредени жителите на града, е уверил Николае Миу.

Засега няма подадена официална информация от румънските власти за предприети контролирани взривове, коментира в изявление за две национални телевизии заместник-кметът Ивелин Лозев, който в момента замества кмета на община Силистра д-р Юлиян Найденов.

Получаваме противоречива информация от колегите в община Кълъръш. Най-вероятно и там информацията не е коректна, тъй като става дума за дейности на румънското министерство на отбраната, каза Лозев. От румънска страна никой не ни е предупреждавал и за предприемане на превантивни действия спрямо гражданите. Добрата страна на ситуацията е, че има индикации за раздвижване на ледохода. Вярвам, че на държавно ниво са предприети необходимите действия, допълни Лозев.

Към 16 часа нивото на Дунав при Силистра е 635 см, като за един час е регистриран спад от 10 см.

Припомняме, че критичното ниво за Силистра е от 777 см.

Все още Дунав в участъка край Силистра е замръзнал.

image

Крайбрежните алеи в Силистра за обезопасени с полицейски ленти и достъп до тях имат само техническите лица. Леко е спаднало нивото в района на Айдемирската низина и няма опасност от преливане, според наблюденията на денонощните дежурни групи.

Завършило и надграждането на 10-метровия частично увреден участък от дигата Сребърна-Айдемир. В близост бяха разтоварени 125 000 тона пясък и 5 000 гумирани чувала.

В Тутракан са поискали 5 000 чувала от резерва на Областната дирекция на "Пожарна безопасност и защита на населението". Разполагали и с достатъчно количество пясък, за изграждане на предпазни диги, ако се наложи. До достигане на критичното ниво имали още 5 метра.

Силистренци си спомниха вчера и бомбардировките на Дунав през далечната 1985 година, когато бяха използвани румънски хеликоптери.

Само за няколко дни ледоходът нанесе големи щети. Бяха отнесени понтони и туристически кораби. Тепърва собствениците на плавателните съдове и на пристанищните съоръжения ще пресмятат загубите, които според областният управител Николай Димов ще са за тяхна сметка, заради разпоредените преди месец превантивни мерки.

На практика все още има опасност за това, което е останало от пристанищната инфраструктура, ако тоновете лед тръгнат веднага след евентуална операция по взривяване.

Другия момент, който притеснява гражданите на Силистра е покачването на подпочвените води, което в този район кореспондира пряко с повишаване нивото на реката. Това на практика означава наводнени мазета за жителите на крайбрежните квартали. В последните десетина години, това се е случвало два пъти.

По информация на румънските медии дебелината на леда между Черна вода и Олтеница е между 1 и 2 метра и взривяването му ще доведе до наводнения в румънските територии надолу по течението. В понеделник край Гюргево е потънал кораб при разпукване на леда и екипажа се е спасил в последния момент.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари