МО събира със съдебен изпълнител разноски по ЗДОИ

МО събира със съдебен изпълнител разноски по ЗДОИ

Регион: България Категория: Общество Публикувано: Прегледи: 362
МО събира със съдебен изпълнител разноски по ЗДОИ

Гражданинът Вилям Попов, известен с активната си позиция относно прозрачността на държавните институции, беше "наказан" от министъра на отбраната за подадено заявление за достъп до обществена информация. Заради зададени 8 въпроса, свързани с информация за трансформацията на българската армия, на които е получил отказ, администрацията на министър Аню Ангелов е дала гражданина на съдебен изпълнител.... Това е така, защото Върховният административен съд потвърди на две инстанции отказа на министъра. Присъдил е и "разноски" в размер на по 150 лв. юрисконсултско възнаграждение за всяка съдебна инстанция, каквито впрочем министерството не е заплащало на юрисконсулта. Практиката на държавните институции е да не плащат отделно явяването по дела, защото е част от професионалните задължения на юрисконсултите.

Преди време господин Попов се отказа да иска от министерството присъдени в негова полза разноски. Днес ведомството с близо 1 милиард лева бюджет за 2012 г. ще се "обогати" с общо 357 лв. с включени разноски по изпълнението, които за военните са капка в морето, но за пенсионера са значителна сума. Подадената до министър Ангелов молба за преразглеждане на решението за събиране на парите бе отхвърлена безапелационно.

За съжаление опасният прецедент започва да се превръща в практика през последните месеци. Все повече държавни и общински институции притискат и заплашват със съдебни разноски граждани и журналисти, дръзнали да искат обществена информация. А обществената информация все пак е за обществото, нали?!

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари