8 месеца условно за хирург, причинил смърт по непредпазливост

8 месеца условно за хирург, причинил смърт по непредпазливост

Регион: Силистра Категория: Крими Публикувано: Прегледи: 384
8 месеца условно за хирург, причинил смърт по непредпазливост

Хирургът от Силистра д-р Здравко Горанов получи условно 8 месеца "лишаване от свобода" с 3 години изпитателен срок за смъртта на млада жена, причинена по непредпазливост, съобщиха от Окръжния съд в града.

На 8 ноември 2008 година 22-годишната Миглена Минева от село Проф. Иширково е ранена при автомобилна катастрофа, предизвикана от пиян шофьор. Жената е приета в силистренската болница и скоро след това е изписана. При контролния преглед не е установен проблем. Но на 27 ноември младото момиче умира от следтравматично усложнение в белия дроб.

Под наказателна отговорност са подведени шофьорът Владимир Стойчев, началникът на хирургичното отделение д-р Здравко Горанов и колегата му д-р Валентин Драганов. Според съдебното решение на Окръжния съд от 30 ноември 2010 г. "при немарливо изпълнение на медицинската професия двамата лекари са допринесли за смъртта на жената".

Съдът в Силистра признава за виновен Горанов и му дава условна присъда от 4 месеца. Колегата му е оправдан. А шофьорът е осъден на 3 години условно "лишаване от свобода" с 5 години изпитателен срок и 4 години без право да шофира.

Година по-късно при обжалване на решенията Апелативният съд във Варна увеличава присъдата на д-р Здравко Горанов на 8 месеца с три години изпитателен срок. През февруари тази година съдебните актове са потвърдени от Върховния касационен съд.

Директорката на силистренската болница д-р Даниела Костадинова съобщи, че д-р Здравко Горанов ще продължи да оглавява хирургичното отделение. "Не сме имали и се надявам да нямаме подобни случаи, но никой не е застрахован", коментира решението на съда д-р Костадинова.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари