Ваканция без риск: Летни клубове по интереси на посещение в полицията и пожарната

Ваканция без риск: Летни клубове по интереси на посещение в полицията и пожарната

Регион: Силистра Категория: Общество Публикувано: Прегледи: 138
Ваканция без риск: Летни клубове по интереси на посещение в полицията и пожарната

За поредна година Областната дирекция на МВР и РД "Пожарна безопасност и защита на населението" в Силистра са партньори в реализирането на програмата на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни "Летни клубове по интереси". Усилията на служителите на МВР са насочени към осмисляне на свободното време на децата през лятната ваканция, насърчаване към активност и спорт и създаване на модели за безопасно поведение. В превантивната програма са заложени поредица от посещения в полицейското управление и пожарната и беседи по важни за детското развитие теми.

Днес първи на полицаите гостуваха децата от клуб "Моето лято без риск". За тях беше подготвена експозиция на полицейска техника, оборудване и снаряжение, а инспектор Алтан Мехмед им разказа как служителите на реда си служат с тях в работното си ежедневие. Гостите имаха възможност да влязат в ролята на полицаи и да изпробват предпазния шлем и бронежилетка. След това посетиха научно-техническата лаборатория, обединената дежурна част, помещенията за задържане и за оказване на полицейска закрила на малолетни и непълнолетни.

Акцент във визитата бе беседата на тема "Предотвратяване на рисково поведение", изнесена от инспектора в Детска педагогическа стая Ирена Мърова. Тя подробно се спря на опасностите, които крие неправилното поведение на пътя, общуването с непознати, употребата на алкохол и упойващи вещества и др. Под формата на диалог бяха изведени правилни модели на поведение и реакция при различни ситуации.

На финала гостите с интерес проследиха демонстрацията на полицейското куче, което безпогрешно изпълни командите на водача си и заслужи аплодисментите им. Любопитство предизвика полицейският автомобил, който децата детайлно разгледаха и си направиха снимки за спомен.

До края на юли в полицията предстоят още три посещения на клубовете "Млад скаут" и "Опознай професиите". Съобразно възрастта им, за тях са подготвени интересни беседи на различни теми, свързани с превенция на рисковото поведение на децата и младежите.

Усвояването на полезни знания и умения за пожарната безопасност и правилна реакция при бедствия, аварии и катастрофи е заложено при посещението на децата в Районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението". Нейни служители ще посрещнат клубовете "Млад скаут" и "Опознай професиите" и след беседата ще им покажат специализираната техника и оборудване, с което си служат във всекидневната работа.

Превантивната програма на Община Силистра и МКБППМН "Летни клубове по интереси" е създадена през 2012 г. и се радва на голям интерес. Само през лятото на миналата година през нея са преминали повече от 300 деца. От самото начало ОДМВР-Силистра с готовност участва в нейното реализиране, тъй като ранната превенция на подрастващите е съществена част от работата на полицейските служители по отношение ограничаването на престъпленията, извършвани от и срещу деца.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари