Районен съд-Тутракан закри съдебната образователна година с присъствие на ученици в реално съдебно заседание

Районен съд-Тутракан закри съдебната образователна година с присъствие на ученици в реално съдебно заседание

Регион: Тутракан Категория: Крими Публикувано: Прегледи: 278
Районен съд-Тутракан закри съдебната образователна година с присъствие на ученици в реално съдебно заседание

Множество инициативи събраха в съдебната зала магистрати и ученици от единадесети клас от СУ "Христо Ботев".

За младите хора освен интересна лекция по правни въпроси, бе планирана и изненада - присъствие в реално съдебно заседание.

Учениците наблюдаваха наказателно производство по административно-наказателно дело, водено от Председателя на съда, съдия Георги Георгиев и държавният обвинител прокурор Павлинка Алекова. Подсъдим по делото бе пълнолетен млад мъж, който е обвинен в осъществяване на хулигански действия - така нареченото "дрифтене" с управлявания от него автомобил и бягство от полицейските служители. С действията си подсъдимият е създал условия за възникване на пътнотранспортно произшествие и е застрашил живота и здравето на хората.

На учениците бяха разяснени ролите на участниците и случилото се в съдебно заседание, както рисковете от подобно престъпно поведение и последиците за подсъдимия от това осъждане.

Младежите научиха интересни детайли, свързани с наказателните и граждански дела-как се образува делото, какво се съдържа в кориците на делото, как съдиите преценяват каква присъда или решение да постановят, как недоволните от съдебните актове могат да обжалват.

Съдия Огнян Маладжиков ангажира вниманието на аудиторията с актуалната тема за опасността от тежкото умишлено престъпление "трафик на хора". Той даде ценни съвети на учениците как да се предпазят, за да не станат жертви на трафик - да бъдат предпазливи с агенциите, които предлагат работа в чужбина, да проучват внимателно фирми, учебни заведения, лицата, които им се представят за приятели, особено в Интернет пространството, да споделят намеренията си с близки хора, да не дават на никого документите си, винаги да помнят поне един телефонен номер за помощ. Всички примамливи обещания от несигурни източници най-често водят до последваща експлоатация-сексуални и/или развратни действия, просия, принуда за трафик на наркотици, продажба на органи, продажба на бебета, като жертвите на този вид престъпление са на различна възраст, с различно социално положение. Понякога хората стават жертви на трафик и чрез упражнено насилие спрямо тях, най-често чрез отвличане. Риска за хората е огромен, защото тази престъпна дейност може да се осъществи в границите на една държава, но жертвите да бъдат експлоатирани в друга и това да затрудни издирването им.

Младите хора заявиха желанието си да участват в бъдещи инициативи на Тутраканския районен съд по Образователната програма на Висшия съдебен съвет "Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури".

Преподавателят по история и цивилизация госпожа Радка Трифонова сподели, че през следващата учебна година същите ученици /тогава дванадесетокласници/, ще представят симулативен съдебен процес.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари