Двойно гласуване срещу председателя на ОбС - Силистра, той оцелява за следващите 3 месеца?

Двойно гласуване срещу председателя на ОбС - Силистра, той оцелява за следващите 3 месеца?

Регион: Силистра Категория: Политика Публикувано: Прегледи: 558
Двойно гласуване срещу председателя на ОбС - Силистра, той оцелява за следващите 3 месеца?

В истински спектакъл, изпълнен с емоции, се превърна сесията на Общински съвет - Силистра, основно по "кадрова причина": докладна записка от ГЕРБ за смяна на техния представител Александър Сабанов от поста "председател на Общински съвет - Силистра". На два пъти се наложи провеждането на тайното гласуване на "пета точка" в дневния ред, визиращо въпросното предложение. Повторният вот бе след докладвано от председателя на мандатната комисия Мирослав Калинов наблюдение, че има съветници, които първо показват как са гласували, а после влизат в "тъмната стаичка". На втория час след старта на всички процедури по това гласуване стана ясноследната картина: 12 съветници са подкрепили искането за оставка (предимно от ГЕРБ и групата "Социалдемократи" - ПДС + ВМРО); 6 са против (отново неколцина от ГЕРБ + представители на други партии, основно от досегашното мнозинство, вкл. "Атака"); 5 са гласували с "празни бюлетини", а 3 - с "недействителни". Групата на БСП (6 души) не взе участие в гласуването, мотивите за което обясни от трибуната чрез председателя на групата Златка Радушева. Така в следващите 3 месеца ОбС - Силистра не може да взема решение за отстраняване на председателя му Александър Сабанов на вече ползваното основание, а именно относящо се до неизпълнение на задълженията.

Какво се казва в становището на БСП?

"В Силистра настъпи дългоочакваната криза в политическото мнозинство. То бе съставено на безпринципна основа преди три години, за да смени на всяка цена председателя на местния парламент, излъчен от БСП и да постави друг на негово място. При това представител на най-голямата група съветници, но от партията, загубила тогава спора за кметския стол. През изминалото време БСП се самоопредели като малцинство, за да отстоява принципна политика. Доколкото това е възможно в настоящия формат и в сегашния състав на местния законодателен орган. Нашите действия бяха прозрачни, а решенията ни подчинени на конкретните нужди на общината.

Подкрепяхме проектите на кметския екип, особено в социалната и културната сфери, без да ги залагаме в лични или колективни интереси. Стремяхме се, заедно с представителите ни в изпълнителната власт, да бъдем адекватни на политическата обстановка и на актуалните задачи на управлението. Участвахме активно в работата на постоянните комисии, за да формираме заедно правилните становища, като предпоставка за най-добрите ни решения като колективен политически орган. Отстоявахме позиции, които са достойни и перспективни.

Не сме проявявали интерес към властови позиции на всяка цена, както и не сме залагали имената си в сделки от политически и икономически характер. Намираме за странна надеждата на партия ГЕРБ да се превърнем още днес в арбитър във вътрешно-партийния спор кой е по-достоен да бъде формален лидер и неформален водач. Например, да стои начело на Общинския съвет, респективно на партията, в борбата кой да е кандидат-кмет на общината на предстоящите избори. На този етап смятаме, че не е наша работа да решаваме чужди партийни казуси.

За нас е тревожно, че ние, избраните от народа общински съветници, не концентрираме вниманието и усилията си върху проблемите на общината във важен за еня момент и не вземаме решения за излизането й от дефицита. За сметка на това се занимаваме "със себе си" и се въвличаме в ожесточени битки за един пост, определим като "пръв сред равни", който по закон може да бъде заеман от всеки от избраните общински съветници. На този етап БСП не може да участва в подобни изпразнени от съдържание сцени, удовлетворяващи лични стремежи към повече власт или ускоряващи старта по никое време на нечия кариера, която ще ни въвлече в нови пререкания и политически сметки."

Как реагираха след сесията политическите сили, гласували за оставката на Александър Сабанов?

Обща пресконференция дадоха д-р Мария Димитрова, лидер на ГЕРБ в община Силистра и ръководител на групата съветници; Драга Неделчева - ПДС; Валентин Господинов - ВМРО и Мирослав Калинов - независим общински съветник, избран с листата на ПП "Атака".

Няма вътрешно-партийна борба, както заявиха в становището си от БСП, а досегашно безпринципно мнозинство, срещу което се обявяваме, каза д-р Мария Димитрова от името на най-голямата група съветници. Според нея, 4 момента надделяли срещу Сабанов, а именно: опитът да бъде продадена сградата на ДКЦ; изборът на омбудсман; опитът за скъпа продажба на терен за помпена станция и създаването на "Общински имоти" ЕООД, за които решения съветниците от ГЕРБ са гласували. "Налагало се е да бъдем заложници на нашия председател на Общинския съвет, за да му запазим председателското място", призна Димитрова.

image

Нашият глас от ПДС надделя преди три години за смяната на Георги Балушев заради авторитарно управление и избора на Александър Сабанов като млад и перспективен управленец, както и за промяна, прозрачност и обективност, заяви пред медиите Драга Неделчева, лидер на общинската структура на ПДС. Тя твърди също, че е сред елиминираните от мнозинството, а 4-ма души са вземали и налагали от тяхно име решения: "Александър Сабанов + 3-та общински съветници от "Атака" - Жеко Коев, Желязко Коев и Живко Димов". "Съгласна съм с това твърдение", потвърди и д-р Димитрова. Неделчева била против напускането на недоволните на Общинския съвет, както и против гласуването с "празна бюлетина".

Ясно и категорично подкрепихме ГЕРБ за смяна на Сабанов, защото не намерихме нищо лошо в докладната записка, разкри Валентин Господинов, председател на Група съветници "Обединение за Силистра" (ПДС + ВМРО) и председател на комисията по бюджет и финанси.. И според него напоследък (примерно, повече от половин година) повечето въпроси се предрешавали в кабинета на председателя на ОбС - Силистра, а не в постоянните комисии.

Имаше явен опит за контролиране на вота - явно гласеване пред председателя и после влизане в тъмната стаичка, обясни Мирослав Калинов като председател на Мандантана комисия, организирала тайното гласуване. Той се обяви за опозиция на нофосформираното мнозинство, в което смята, че е и БСП, независимо от заявката на социалистите "оставаме си малцинство, както и през последните 3 години". "Новото мнозинство е плаващи пясъци, в които настоящият председател все повече ще затъва."

Още новини от Общински съвет - Силистра

*Трима общински съветници напуснаха групата на ГЕРБ с лични заявления: Александър Сабанов, Керанка Вълчева и Николета Колева (б.а. - избрана като независим общински съветник). Няма декларация от тяхна страна за създаване на нова група в рамките на Съвета.

*35-годишната педагожка и настояща библиотекарка към "Глобални библиотеки" Павлинка Романова е новият и.д. кмет на село Смилец, избрана от Общинския съвет на мястото на досегашния Иван Чанов ("Атака"), на когото съдебно бе прекратен мандатът.

*Д-р Вилияна Цончева остана и.д. управител на ДКЦ-1 ЕООД - Силистра, след като избраната от ОбС - Силистра комисия отложи конкурса за нов управител. За него д-р Цончева не е подала заявление за участие, за разлика от д-р Йордан Господинов, но неговите документи не са отваряни.

*Общинският съвет не потвърди решението си за създаване на "Общински имоти" ЕООД, взето на предишното заседание и върнато от областния управител д-р Владамир Янков. Прегласуван бе обаче Отчетът по бюджета за 2010 г.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари