На 23 юни – фолклорен събор в Грънчарово

На 23 юни – фолклорен събор в Грънчарово

Категория: Култура Публикувано: Прегледи: 317
На 23 юни – фолклорен събор в Грънчарово

НЧ "Христо Ботев" - село Грънчарово, община Дулово - седмо издание на Фолклорен събор "Грънчарово пее и играе". Село Грънчарово се намира на 10 км от общински център Дулово и на 40 км от Силистра. Разположено в източната част на Дунавската равнина. Намира се в Южна Добруджа и граничи със землищата на с.Секулово, Прохлада, Загориче, Окорш, Раздел, Черник и Колобър.

Според www.selo.bg, Грънчарово е възникнало като населено място първоначално в местността "Кладенците", където от дълбочина 12 метра с тукмаци се е добивала питейна вода. Имало е корита за добитъка, а до домовете вода се носела с каци, в които имало вършини, за да не се изплиска течността. Там е имало подземно езеро на 720 метра дълбочина. Поради особените въздушни течения, водещи до температурни аномалии, селото се измества в местността "Люляците." В местността "Кладенците" на сегашното си място е основано село между 1830 и 1860 г.

По силата на Крайовската спогодба, когато Южна Добруджа се връща към майката родина България от окръзите Тулча и Констанца от тогавашното Кралство Румъния на територията на с. Грънчарово се заселват много българи от Тулчанските села Башкьой и Каталой. Като крепител на българския дух през годините в с.Грънчарово е читалище "Христо Ботев". То е построено през 1967 година. В дейността му са включени множество мероприятия - както честване на общоселски тържества за Коледа, Нова година, Бабин ден, Трефон Зарезан, така и самодейност.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари