Силистренски художник с изложба в София

Силистренски художник с изложба в София

Регион: Силистра Категория: Култура Публикувано: Прегледи: 146
Силистренски художник с изложба в София

На 14 юни 2024 г. силистренският художник и дългогодишен директор на художествена галерия Силистра Йордан Кисьов (р. 1945 г.), който работи на границата между колажа, пластиката и живописта, смел експериментатор, търсещ необикновени изразни средства в своята голямо форматна живопис и за характерните за него т.нар. инсталации, ще открие самостоятелна изложба в галерия "Райко Алексиев" в София. В кариерата си на творец е записал голям брой самостоятелни изложби, участвал е в различни пленери и биеналета, организирани от СБХ, чийто член е от 1976 г.

През 1986 г. получава званието "Заслужил деятел на културата". Негови произведения са притежание на почти всички галерии у нас, както и на частни колекционери в България, САЩ, Германия и други държави.

На същия ден Градска художествена галерия "Борис Георгиев" в град Варна започва представянето на общия проект "Ефектът Люксембург" на базираните в Истанбул художници Джошкун Сами, който е родом от Силистра през 1973 г., и Шевкет Сюнмез - роден в Пловдив през 1978 г. Двамата автори, показващи в диалог различните си артистични практики, имат творческо сътрудничество, започнало по време на студентските им години в Художествената академия "Мимар Синан" в Истанбул. Те са утвърдени артисти от творческото поколение, навлязло в изкуството през 90-те на миналия век, работейки както в Турция, така и в България. И двамата имат имат самостоятелни и колективни изяви също в Турция, Австрия и Франция (Париж). Преди две години Сами показа свои творби в изложбата си "Бавно завръщане" в ХГ Силистра

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари