Предстои национално преброяване на белия щъркел

Предстои национално преброяване на белия щъркел

Регион: България Категория: Общество Публикувано: Прегледи: 205
Предстои национално преброяване на белия щъркел

Всички граждани могат да се включат като изпращат попълнен формуляр по електронна поща до ИАОС или използват мобилното приложение и контактите на БДЗП.

През 2024 и 2025 г. предстои осмото международно преброяване на белия щъркел. Преброяването у нас ще обхване над 5000 населени места в цялата страна, като в него традиционно ще се включат експерти от Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) и всички регионални инспекции по околната среда и водите (РИОСВ) съвместно със специалисти и доброволци от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). Финансирането на полевата работа през 2025 г. е от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) към МОСВ.

Преброяването на белия щъркел е методика за мониторинг към Националната система за мониторинг на състоянието на биологичното разнообразие (НСМСБР), която се администрира и координира от ИАОС. Целта е с помощта на доброволци да се посетят всички населени места, в които белият щъркел гнезди, като за всяко гнездо се изготвя самостоятелен формуляр с информация за неговото разположение, конструкция, при наличие на малки - тяхната възраст и брой, снимков материал и пространствени данни

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари