Открит урок по безопасен интернет запозна учители и ученици с техники за предпазване в онлайн среда

Открит урок по безопасен интернет запозна учители и ученици с техники за предпазване в онлайн среда

Регион: Силистра Категория: Образование Публикувано: Прегледи: 224
Открит урок по безопасен интернет запозна учители и ученици с техники за предпазване в онлайн среда

Специално създаден открит урок по безопасен интернет представи основните рискове за децата в онлайн пространството, заедно с техники за предпазване от най-често срещаните заплахи. Целта на инициативата е, от една страна, да подпомогне подрастващите, като най-уязвимата група, да придобият умения за защита във виртуална среда, а от друга - да улесни учителите в приспособяването към особеностите на новия дигитален свят. В нея се включиха над 170 участници - учители от цялата страна заедно със своите класове.

Обучението "Независими в мрежата - как да се пазим онлайн и да сърфираме безопасно" се организира от Националния център за безопасен интернет и издателство "Клет България" с подкрепата на Yettel. Обучител бе Антоанета Василева - експерт по онлайн безопасност и координатор на Националния център за безопасен интернет.

Заедно с актуалните предизвикателства и заплахи в интернет, тя показа на учителите и как сами могат да водят подобен урок, подходящ за часа на класа и/или часовете за допълнителни дейности. Видеозаписът на урока е достъпен онлайн и може да бъде използван за обучение на по-малки ученици, както и да бъде адаптиран за гимназисти и прогимназисти. Най-голям бе интересът от преподавателите в начален етап, които имат ключова роля за безопасния първи досег на децата с интернет.

Сред темите в открития урок бяха още правилата за етично и безопасно поведение онлайн - т.нар. нетикет, както и способността за разпознаване на ситуации с рисково онлайн поведение, злоупотреба и онлайн тормоз. Лекторът обърна особено внимание на стъпките, които децата е добре да предприемат в трудни ситуации. Сред тях са докладване и блокиране, търсене на помощ от родител и учител, както и от Консултативната линия 124 123 на Центъра за безопасен интернет.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари