Зърнопроизводители ще протестират в понеделник.

Зърнопроизводители ще протестират в понеделник.

Регион: Силистра Категория: Земеделие Публикувано: Прегледи: 929
Зърнопроизводители ще протестират в понеделник.

Зърнопроизводители от Силистренско ще протестират в понеделник съобщава Агенция Фокус. Акцията ще бъде съвместно с Областния съюз на земеделските кооперации, съобщи за радио "Фокус"-Шумен Марин Калушев, председател на Асоциацията на зърнопроизводителите от Крайдунавска Добруджа. Подготвя се уведомление до община Главиница, такива вече са изпратени до община Ситово и община Силистра, откъдето основно се очаква към областния център да потегли селскостопанската техника. В момента техническата организация продължава, като се очаква на сборния пункт - околовръстния път за Шумен край Силистра от 10,00 часа в понеделник да се съберат най-малко 50 машини. Колоната ще премине през Силистра и ще излезе на варненското шосе извън града. Там ще бъдат оповестени исканията на зърнопроизводителите. След това техниката ще потегли обратно по околовръстния път, като протестните действия ще приключат до 13,00 часа. Няма нотификация на акциз, зърнопроизводителите не знаят какви данъци ще плащат, неизпълнение на меморандума, подписан с националната асоциация са сред причините за недоволството, посочи Марин Калушев. По думите му не става дума само за неполучени субсидии, но и за ясни правила за развитието на бранша. Той заяви, че изплащането на ренти в областта е започнало още през септември миналата година и вече вероятно 90% от хората са си ги получили. За региона сумите са от 30 до 45 лв. за декар, а се очакват дефакто по 28 лв. като субсидия. За последните година и половина-две са скочили горивата и торовете, производителите теглят креди и парите, които се очакват като субсидии, са изядени пари, на които се плащат в момента лихви, обясни той. Според него към момента производителите нямат готовност за пролетната кампания, земеделците нямат пари да закупят горива, за торове и препарати всеки сам търси начини за отложено плащане, което ги оскъпява, допълни Марин Калушев.

Екипът на "Портал Силистра" научи, че протеста на зърнопроизводителите ще премине през Силистренският бул. "Цар Симеон Велики" с нова земеделска техника.

Ние ще продължаваме да следим темата, очаквайте повече подробности, както и снимков материал.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
FOODMARK Delivery Sticky