Днес ще има суперлуние

Днес ще има суперлуние

Регион: България Категория: Общество Публикувано: Прегледи: 992
Днес ще има суперлуние

Смята се, че то ще доведе до по-големи приливи и отливи, но не се очакват катастрофални събития.

Днес в 21,00 ч. ще станем свидетели на т. нар. суперлуние (лунен перигей) и пълнолуние. Луната ще се доближи до Земята на рекордно близко разстояние за последните 19 години - само на 356 600 км. Ето защо ще изглежда с 14% по-голяма и ще е с 30% по-ярка. Суперлунието не е аномално астрономическо събитие. Орбитата на естествения спътник на Земята представлява елипса, затова Луната се оказва ту по-близо до нашата планета, ту по-далеч от нея. Астрономите обясняват, че орбитата й не е стабилна, а върху геометрията й влияят други планети и Слънцето. Така приблизително веднъж на две десетилетия месечината се оказва максимално близко до Земята.

Средното разстояние от Земята до Луната е 384 400 км, а в апогей (най-далечното разстояние от Земята), достига до 405 500 км. Смята се, че суперлунието влияе на световния океан и предизвиква промени в твърдото тяло на планетата. Според редица изследователи обаче единственото й влияние ще се изрази в по-големи приливи и отливи, тъй като гравитационното влияние на Луната върху земната повърхност е около една десетомилионна част от гравитацията на самата Земя.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
FOODMARK Delivery Sticky
left
right