500 родители са готови на стачка заради липсващи пари за ремонт на училище и общежитие

500 родители са готови на стачка заради липсващи пари за ремонт на училище и общежитие

Регион: Силистра Категория: Общество Публикувано: Прегледи: 1065
500 родители са готови на стачка заради липсващи пари за ремонт на училище и общежитие

Александър Сабанов - кмет на Община Силистра

Кметът на Силистра подкрепя готовността на 500 родители на деца от ОУ "Отец Паисий" и Средношколското общежитие за ефективни стачни действия заради отказ от финансиране на одобрени вече проекти, за извършване на основни ремонти, научаваме от репортаж на Незабравка Кирова за Българско национално радио.

Преди година МОН и Изпълнителна агенция "Образование" одобряват проекти за ремонт на стойност близо 8 милиона лева. Пари обаче не се отпускат, защото Общината имала акт за 1500 лв. от Инспекция по охрана на труда, от 2021 г., който междувременно бил и платен.

"Сумите са несъразмерими. Заради 1500 лева да отказват на децата възможността да живеят по-добре, за мен, е нелогично".

От своя страна Общината води дела в Административния съд, но и в Районния - с искане за обявяване на нищожност на наказателното постановление на Инспекцията по труда. Затова и в момента

"И в момента имаме чисто съдебно минало. Няма проблем с тези обстоятелства, заради които ни е наложена санкцията".

Покривът на училището, строено 1932-1935 година, тече и с всеки ден кабинетите за ползване стават все по-малко. Последно там основен ремонт е правен през 1992 година, а в Общежитието, което тази година отбелязва своята 60-а годишнина - никога.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари