БНБ: Основният лихвен процент се понижава от началото на април

БНБ: Основният лихвен процент се понижава от началото на април

Регион: България Категория: Бизнес Публикувано: Прегледи: 340
БНБ: Основният лихвен процент се понижава от началото на април

Считано от 1 април 2024 г. основният лихвен процент (ОЛП) на Българската народна банка се определя на ниво от 3,79 на сто, съобщи централната банка на сайта си. Това представлява понижение с 0,01 процентен пункт спрямо равнището му за март.

Заради повишаването на лихвените проценти в еврозоната, предизвикано от рекордно високата инфлация, през септември 2022 година БНБ за първи път от 2016 г. насам обяви, че основният ѝ лихвен процент ще има положителна стойност. Тогава той беше повишен от 0,0 на сто до 0,49 на сто. БНБ продължи да го увеличава и през декември 2023 г. ОЛП достигна 3,8 на сто. През януари беше обявено, че основният лихвен процент ще бъде понижен до 3,79 на сто, като той остана на същото ниво и през февруари. От 1 март БНБ го вдигна отново, до 3,8 на сто.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари