ЕВТИН ПОПУЛИЗЪМ: Как от "Възраждане" не подкрепиха собственото си предложение

ЕВТИН ПОПУЛИЗЪМ: Как от "Възраждане" не подкрепиха собственото си предложение

Регион: Силистра Категория: Политика Публикувано: Прегледи: 1244

На провелото се вчера редовно заседание на общинските съветници, те разгледаха предложение на колегите си Свилен Димитров и Марин Николов от "Възраждане" - да бъдат поставени пилони с български знамена във всяка общинска спортна зала на град Силистра.

Предвид стартиралата предизборна кампания още вчера и появилите се манипулативни статии относно дебатите в зала от сайтове близки до "Възраждане" и Свилен Димитров, който вчера от трибуната заяви "че не е местен репортер" и няма сайт (б.а.), искаме да дадем обективна и ясна гледна точка на всеки читател, който не разполага с достатъчно време, за да изгледа цялото заседание.

Общинският съветник Красимир Димитров от ПП СДС и част от опозицията в залата, подкрепи идеята, като направи допълнение освен българския флаг, до него да бъде поставен и европейския, като мотивира предложението си, че в част от залите са направени ремонти именно с пари от съюза.

Красимир Димитров - общински съветник от ПП "СДС"

Красимир Димитров - общински съветник от ПП "СДС"

В изказване от трибуната съветника Свилен Димитров доста разпалено, каза че е против предложението, "защото Европейският съюз не е държава" и призова "нека не се превръщаме в нов СССР". Както знаем от ПП "Възраждане" са против членството на България в съюза, като искаха да организират референдум за напускане.

Свилен Димитров - общински съветник от ПП "Възраждане"

Свилен Димитров - общински съветник от ПП "Възраждане"

Дебатът премина доста ожесточено, като за и против изразиха мнения, както от опозицията, така и от управляващото мнозинство.

Кметът Александър Сабанов заяви от трибуната, че подкрепя предложението, но се обърна към вносителите с молба да прочетат Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА) и когато правят предложения в решението да предложат конкретна сума, която ще струва това на администрацията, както и от кое перо от общинския бюджет ще бъдат изхарчени парите.

Александър Сабанов - кмет на Община Силистра

Александър Сабанов - кмет на Община Силистра

В крайна сметка другия вносител Марин Николов обясни, че става въпрос за 200 лева и че не вижда защо "за 200 лева спорят".

Марин Николов - общински съветник от ПП "Възраждане"

Марин Николов - общински съветник от ПП "Възраждане"

Общинският съветник Стефан Железов взе думата и се обърна към всички съветници, че "Общинският съвет трябва да се възприема сериозна институция, където се разглеждат сериозни и значими теми за обществото" и помоли съветниците да се съсредоточат върху важните теми.

Стефан Железов - общински съветник от Коалиция "ПП-ДБ"

Стефан Железов - общински съветник от Коалиция "ПП-ДБ"

Последва предложение от съветника Бирол Мехмед, знамената да бъдат закупени от ПП ДПС и дарени на общината. Кметът Сабанов също заяви, че е готов да плати този разход с лични средства, щом партия "Възраждане" получава субсидия и няма възможност да отдели от нея и се налага общинските съветници да си правят "дребни игрички" и то в институция, като общински съвет. Изяви позиция, че не е там мястото да се прави политика относно предстоящите парламентарни избори.

Бирол Мехмед - общински съветник от ДПС

Бирол Мехмед - общински съветник от ДПС

Гласуването започна, като първо бе гласувано предложението на Красимир Димитров - за поставяне и на Епропейския флаг. То бе прието с 18 гласа "За", 1 "против" и 4 "Въздържали се", а 10 съветника изобщо не взеха участие в гласуването.

Последва гласуване на цялата докладна, като тя не беше приета с 6 гласа "За", 2 гласа "против", 15 гласа "въздържал се" и отново 10 съветника не са взели участие.

Резултата от гласуването на предложението

Резултата от гласуването на предложението

Ако се загледаме детайлно в персоналния вот на съветниците можем да забележим, как вносителите от "Възраждане" - Свилен Димитров и Марин Николов гласуваха "въздържал се" за собственото си предложение.

В същото време обаче се правят евтини и манипулативни внушения в "независимата медия" на Свилен Димитров, в която ако отворим ще забележим, че всеки материал е политически и свързан с партията майка - "Възраждане".

Screenshot от "независимата медия" на Свилен Димитров

Screenshot от "независимата медия" на Свилен Димитров

ВЪЗНИКВАТ СЛЕДНИТЕ ВЪПРОСИ?

- Как предлагаш поставянето на български флаг, а в същото време не гласуваш за собственото си предложение?

- Как в един момент съветника Свилен Димитров и колегата му подкрепят вдигането на данъците, но гласуват против?

- Как са "за точното и ясно изразходване на средства", а в същото време съветника Свилен Димитров прави предложение общинските съветници да получават допълнително представителни в рамките на 1 минимална работна заплата?

- Как уж предлагаш увеличение на финансовата помощ за двойки с репродуктивни проблеми в Община Силистра, като в същото време намаляш тяхната бройка от 10 на 5.

В ЗАКЛЮЧЕНИЕ: Използва ли се умишлено трибуната в Общински съвет, за евтин ПР и популизъм или неадекватните действия на конкретни съветници граничат с ментални проблеми? Отговорите оставяме на Вас - нашите читатели.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари