Постоянен арест за мъж, обвинен в грабеж

Постоянен арест за мъж, обвинен в грабеж

Регион: Силистра Категория: Крими Публикувано: Прегледи: 362
Постоянен арест за мъж, обвинен в грабеж

Окръжен съд-Силистра потвърди мярката за неотклонение "задържане под стража", взета по отношение на 41-годишния Р.М.

Срещу Р.М. е повдигнато обвинение за грабеж, осъществен в съучастие с други лица като помагач. При извършеният грабеж на 12. октомври миналата година от апартамент в град Силистра са били отнети пари и златни накити в големи размери. Извършеното престъпление е тежко умишлено и се наказва с между 5 и 15 години затвор.

Производството пред Окръжен съд е инициирано по искане от процесуалния представител на обвиняемия за изменение на мярката за неотклонение "задържане под стража" взета по отношение на обвиняемия Р.М. В искането се акцентира върху здравословното, семейното състояние на обвиняемия и липсата на опасност същия да се отклони или да извърши ново престъпление.

Обвиняемият Р.М. поиска от съда изменение на мярката за неотклонение в по-лека, за да може да се лекува от заболяването, което му е установено.

Представителят на Окръжна прокуратура бе категоричен, че не са настъпили никакви нови обстоятелства даващи основание за изменение на мярката за неотклонение "задържане под стража". Представителят на прокуратурата счете, че са налице всички предпоставки по чл.63, ал.1 от НПК, за потвърждаване на най - тежката мярката за неотклонение "задържане под стража".

Наказателният състав намери искането на обвиняемия за неоснователно. В това производство не са представени никакви нови обстоятелства навеждащи на извода, че опасността подсъдимия да се укрие или извърши ново престъпление е отпаднала. Не е разколебано и предположението, че обвиняемият Р.М. е съпричастен към престъплението, за което му е предявено обвинение. Напротив, от събраната доказателствена съвкупност това предположение се затвърждава. По делото органите на досъдебното производство проявяват необходимата процесуална активност, и по отношение на срочността на разследването не се наблюдава необосновано забавяне. Здравословното състояние на обвиняемия също не разколебава съда досежно убедеността му относно адекватността на настоящата мярка за неотклонение, тъй като от представеното експертно решение е безспорно, че не се касае за влошаване на здравословното състояние на обвиняемия.

Предвид на това, съдът потвърди мярката за неотклонение "задържане под стража" по отношение на Р.М.като единствено адекватна и реализираща целите по чл. 57 от НПК.

Съдът определи двумесечен период, през който подобно искане за изменение на мярката за неотклонение е недопустимо, с изключение на случаите, когато това е продиктувано по здравословни проблеми.

Определението може да бъде протестирано или обжалвано пред Апелативен съд-Варна.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари