През следващото денонощие времето у нас ще се задържи мразовито

През следващото денонощие времето у нас ще се задържи мразовито

Регион: България Категория: Анализи Публикувано: Прегледи: 383
През следващото денонощие времето у нас ще се задържи мразовито

* Ученическата ваканция - без прогноза за брой дни?

Преобладаващите минимални температури ще бъдат между минус 20 и минус 25°, на отделни места и по-ниски; малко по-високи ще бъдат стойностите по крайбрежието на морето и в крайните южни райони. Такава е прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) - БАН. Максималните температури ще бъдат между минус 15 и минус 10°, а по южното крайбрежие на морето и крайните югозападни райони - от минус 7° до минус 2°. В Източна България ще духа умерен, по Черноморието и временно силен север-северозападен вятър, който допълнително ще усилва чувството за студ; там се запазва и опасността от измръзване.

Облачността над страната ще бъде разкъсана, на много места незначителна. По-значителна ще бъде облачността над Източна България, където на отделни места ще превали слаб сняг. Над Черноморието ще има по-често значителна облачност и на места ще превали слаб сняг. Ще духа умерен и временно силен вятър от север-северозапад. Студено време с максимални температури между минус 10° и минус 5°, към Ахтопол около минус 3°. Температурата на морската вода е около 4 градуса. Вълнението на морето ще бъде около 4 бала. Над планините ще има разкъсана облачност, до незначителна. Ще духа умерен и временно силен вятър от североизток. Очаквана максимална температура на височина 1200 метра - около минус 12°, на 2000 метра - около минус 16°.

В сряда и четвъртък ще се задържи много студено,

минималните температури ще са между минус 25 и минус 20, на отделни места при ясно и тихо време и до минус 27, а максималните ще са предимно между минус 17 и минус 12, в крайните южни райони и по морския бряг до минус 8-10°. В Източна България ще продължи да духа до умерен северен вятър. Ще има разкъсана облачност, през първия ден над много райони незначителна. В петък вятърът ще се ориентира от изток и ще започне повишение на температурите - минималните ще са между минус 17 и минус 12°, а максималните между минус 7 и минус 2°. Ще има значителна облачност и на места ще превали сняг. Межувременно стана ясно, че днес

общо 173 училища в страната са затворени заради грип или лошото време,

съобщи министърът на образованието, науката и младежта Сергей Игнатов. 129 не са отворили врати заради грипна епидемия, а останалите са в дървена ваканция, уточни той. Игнатов отказа да прогнозира колко дни училищата няма да отворят врати.

Поне до петък не се очаква затопляне и по тази причина ще се изчака да се види как ще се развие ситуацията. Освен това постоянно се следи заболяемостта сред учениците, за да има яснота докога училищата ще останат затворени заради епидемията. През следващите три дни учебните заниятие във всички училища се отменят, съобщиха от общината във Варна след заседание на кризисния щаб за защита на населението.

Решение дали в петък занятията ще бъдат възобновени щабът ще вземе в четвъртък.

През трите дни детските градини и яслите в общината ще работят нормално. Ще продължи обработката с антилед и луга на улиците, спирките, пешеходните зони и подлезите в града. През изминалата седмица служители на общината и районните кметства са съставили 22 акта за непочистени тротоари пред магазини, жилищни и обществени сгради.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари