Стотици хиляди левове са източени при схема с банкови карти

Стотици хиляди левове са източени при схема с банкови карти

Регион: България Категория: Крими Публикувано: Прегледи: 766
Стотици хиляди левове са източени при схема с банкови карти

Измамни схеми за източване на банкови карти в интернет за стотици хиляди левове набира все повече сила в цялата страна, каза по БНТ инспектор Коста Котавов - сектор "ПИП" ОДМВР-Сливен.

Двама души на 24 и 26 години са задържани във Варна за извършени измами в интернет, по досъдебно производство образувано в ОДМВР-Сливен под надзора на Окръжна прокуратура-Сливен. Те са получавали достъп до банкови сметки на различни потребители в цялата страна. Измамените са много, а откраднатите пари са стотици хиляди левове.

"От началото на 2023 година се увеличават подадените заявления от граждани за достъп до мобилното им банкиране и източване на банковите им сметки. Установи се, че това престъпление се извършва на територията на цялата страна. Посредством фишинг имейли клиенти на банки са заблуждавани и са предоставили данни на измамниците, с които те са източвали банковите им сметки", каза инспектор Коста Котавов - сектор "ПИП" ОДМВР-Сливен.

Как да се предпазите от кражба на лични данни и пари?

"Хората, които извършват тези престъпления са изключително добре подготвени и е много трудно да им се противодейства. Съветвам хората при получаване на подобен имейл, в който им се искат лични данни, пароли, данни от личните карти - да не се доверяват. Напомням, че банките не изискват такива данни", уточни инспектор Костов.

Той призова гражданите да бъдат внимателни и с онлайн пазаруването, защото престъпниците, оперирайки с чужди банкови сметки , са много изобретателни.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари