Финал на едно наистина вълнуващо приключение!

Финал на едно наистина вълнуващо приключение!

Регион: България Категория: Общество Публикувано: Прегледи: 332
Финал на едно наистина вълнуващо приключение!

Проектът "Един трансграничен регион - една европейска дестинация", който стартира през септември 2010 г., на практика приключи с проведената на 9 и 10 т.м. в Кълъраш финална конференция. Остават единствено дейностите за неговото последно техническо и финансово отчитане. Той бе финансиран по Програмата за Трансгранично сътрудничество Румъния-България 2007-2013 и изпълняван в партньорство от три организации: "Алианс за регионални и граждански инициативи - Силистра", Търговско - промишлена и земеделска камара - Кълъраш и Асоциация за трансгранично сътрудничество и развитие " Дунавска Добруджа". Основна проекта цел бе укрепване на сътрудничеството между основните заинтересовани страни в туристическия сектор от региона Силистра-Кълъраш: български и румънски туроператорски фирми, собственици на ресторанти, къщи за гости и хотели, клубове за водни спортове и колоездене, неправителствени организации, подкрепящи развитието на туризма.

Преди началото на финалното събитие в хотел "Кълъраш" се състоя деветата по ред пресконференция с участието румънски и български журналисти. Членовете на проектния екип ги запознаха подробно с хода и резултатите от основните дейности и отговориха на зададените въпроси, които акцентираха главно върху възможностите за по-нататъшно промоциране на създадения съвместен продукт - новата дестаниция за алтернативен туризъм Силистра - Кълъраш. А нейното вече официално лого е: "Силистра - Кълъраш: Приключения сред равнина, вода и история".

Заключителната конференция се състоя във изградената и великолепно оборудвана по предишен трансграничен проект зала на Търговско-промишлената и земеделска камара /ТПЗК/ - Кълъраш при участието на повече от 100 гости и представители на организациите от целевата група.

След официалното откриване на събитието от Мариан Драган, президент на ТПЗК и проектен координатор, поздравителни слова изнесоха префектът на окръг Кълъраш Георге Мушат и председателят на Окръжния съвет Джордже Филипеску.

Деловата работа започна с презентацията на експерта по екология Красимир Киров: "Европейска политика за разумно използване на природните ресурси за развитие на алтернативен туризъм. Зелен туризъм и зелени къщи за гости". След него мениджърът на проекта Диана Бебенова направи сериозен анализ на постигнатите резултати от проекта, за да отговори на поставения в нейната презентация главен въпрос: "Има ли бъдеще алтернативният туризъм в регион Силистра - Кълъраш?"...

Да, наличните форми и съществуващата база за алтернативен туризъм имат добро бъдеще, могат и трябва да станат един от основните местни резурси за устойчиво икономическо развитие на трансграничната зона. Това бе и заключението на останалите поканени експерти. Красен Русев, преподавател по алтернативен туризъм, изнесе лекция на тема: "Как да правим маркетинг на дестинацията Силистра - Кълъраш", а Георге Фодоряну, председател на Националната асоциация на гидовете в Румъния, разкри някои от най-успешните европейски и местни практики за разработването на нови туристически продукти и маршрути.

В последвалата дискусия участници в промоционалните турове споделиха множеството положителни емоции по време на пътуванията си по различни маршрути, обединяващи общо 47 обекта от трансграничния регион.

Една от главните задачи на конференцията бе да институционализира мрежата за сътрудничество. Това стана факт с официално приемане на текст и подписване на Споразумение за партньорство, което е заявка за още по-силно целенасочено и силно партньорство между заинтересованите организации не само до края на Програма ТГС Румъния - България 2007 - 2013, но и през следващия програмен период.

През втория ден конференцията продължи с дискусия върху идеите за бъдещи съвместни проекти. След приключване на долавата част участниците осъществиха обиколка с автобус до някои от най-привлекателните обекти за алтернативен туризъм в окръг Кълъраш.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари