Тутракан отбеляза Националния празник с пищна заря

Тутракан отбеляза Националния празник с пищна заря

Регион: Тутракан Категория: Общество Публикувано: Прегледи: 248
Тутракан отбеляза Националния празник с пищна заря

Десетки граждани се стекоха в парк "Христо Ботев" в гр. Тутракан, където се състоя тържествената заря-проверка по повод Националния празник на България. Преди 146 години на този ден са направени първите стъпки към утвърждаването на България за суверенна държава. Научаваме от Фейсбук страницата на общината.

image

"Отново е 3-ти март - дата свещена, ден - най-съкровен в календара на българската национална история. За нас, българите, 3 март 1878 година е въплъщение на едно начало, възкресение на един народ, който близа 500 години е без своя политическа и духовна свобода.

image

На този ден преди 146 години се възражда една държава, която отново заема своето място на картата на Европа" - посочиха водещите Християна Косулиева и Виктор Горанов.

Събитието премина с участието на Мемориалната чета "Таньо войвода", Дамски блок и представителни блокове от СУ "Христо Ботев" и СУ "Йордан Йовков".

Командващ заря-проверката бе почетният гражданин на Тутракан подполк. Борислав Калчовски от Военна академия "Г.С.Раковски".

image

Присъстващите бяха поздравени от кмета на Община Тутракан д-р Димитър Стефанов.

"Нека в този тържествен ден отдадем почит пред паметта на хилядите оставили костите си на българска земя, за което неми свидетели са многобройните паметници, с които е осеяна - посочи в словото си кметът д-р Стефанов. - Поклон пред силата, морала и паметта на героите, които ни дадоха най-големия урок за любов към Отечеството! Нека споменът от онова славно време бъде вдъхновение за по-добри дела днес. И дано не само на този светъл ден застанем заедно обединени и единни за просперитета и щастливото бъдеще на нашата прекрасна Родина! Да живее България!"

Пред паметниците на Ботев и на загиналите във войните бяха поднесени венци и цветя на признателност от името на Община Тутракан, Общински съвет-Тутракан, Исторически музей, политически партии и граждани.

Празникът завърши със заря и изпълнения на Вокални формации към ОЦИД и младата народна изпълнителка Нелина Иванова.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари