Кайнарджа отбелязва Сирни Заговезни с кукерски празници и традиции

Кайнарджа отбелязва Сирни Заговезни с кукерски празници и традиции

Регион: Кайнарджа Категория: Култура Публикувано: Прегледи: 601
Кайнарджа отбелязва Сирни Заговезни с кукерски празници и традиции

Наближава големият християнски празник Сирни Заговезни. По повод него в село Кайнарджа - административен център на едноименната община, на 10 и 17 март ще има две последователни изяви, посветени на кукерската традиция, дело на общината и на НЧ "Отец Паисий".

На 10.03. е съборът без конкурсен характер, в който ще участват 7 кукерски групи от областите Силистра и Шумен, както и от област Илхов, Румъния (село Бранещ). За любителите на народното творчество ще играе Ансамбъл "Ритъм" от НЧ "Св.св. Кирил и Методий"- град Силистра. На 17 март е Празникът на кукерите в Кайнарджа, когато ще има демонстрация на изработени от деца маски, песни и танци, както представяне на обичая.

image

Област Силистра е сред административните единици в страната, на чиято територия кукерската традиция е жива и се поддържа под една или друга форма. Факт са още три подобни мащабни фестивали - в Калипетрово (следващият е догодина), в село Варненци, община Тутракан - тази година на 10 март и в село Айдемир - на 17 март. Общински и общоселски прояви има в населени места като Алфатар, Проф. Иширково, Сребърна и др. В алтернативни варианти кукерски изяви се провеждат в училища, детски градини, както и на читалищно ниво.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари