Министър Попов за спада на газа и въглищата и декарбонизация на Енергиен форум

Министър Попов за спада на газа и въглищата и декарбонизация на Енергиен форум

Регион: България Категория: Общество Публикувано: Прегледи: 221
Министър Попов за спада на газа и въглищата и декарбонизация на Енергиен форум

"Тенденцията в Европа е да намалява потреблението на природен газ и въглища". Това каза министърът на околната среда и водите Юлиян Попов на организирания от вестник "Капитал" Енергиен форум 2024. Той посочи, че всяка година има спад на въглищното електропроизводство с 26 процента.

"Данните през последните 10 години показват, че газът не е преходно гориво и не действа като преходно гориво", изтъкна министър Попов, като допълни, че газовото електропроизводство миналата година е спаднало с 15%. "Няма как да е преходно гориво. Ако беше преходно гориво, щеше да се качи с 15%, а не да спадне с толкова", добави той. Според Юлиян Попов електропроизводството от вятърна енергия за първи път се е увеличило над това от природен газ, независимо от понижението на цените на синьото гориво и независимо от това, че все още няма достатъчно изградени вятърни генератори, а има свръх активи на газ. Той изтъкна, че в момента, в който се проследят емисиите на газ от добив до изгаряне, те ще се окажат толкова, колкото и на тези от въглищата.

Министърът на околната среда и водите посочи още, че на фона на цялостния срив на цените и потреблението на енергийни ресурси, специално за Европа емисиите от електропроизводството са спаднали с 19 на сто през миналата година. Според него това се дължи на комбинация от енергийна ефективност и структурна промяна в енергетиката, но не е заради пропагандното предубеждение, че индустрията ни не работи.

"Ние имаме много силна индустрия, която се развива. Освен това тя е много модерна. Поточни линии, които в Германия са изградени преди 30-40 години, тук се изградиха през последните 10 години, поради което са по-модерни от съответните в Европа. Ние имаме доста сериозна добивна промишленост, металургия, химическа промишленост, Соди Девня например е най-големият завод от този тип в Европа", изтъкна министърът.

Той подчерта също, че МОСВ работи много активно с най-големите индустриални предприятия с идеята да се създаде клъстер за декарбонизация. "Потенциалът е огромен, защото това са най-енергийно интензивните предприятия", уточни той.

"Когато си поставяме високите цели за декарбонизация, е много важно да ги обвързваме с интересите на индустрията - как да подкрепим иновации в индустрията, как да развием енергийния пазар, така че да не натоварва индустрията с разходи, които не са генерирани от самата индустрия", сподели в заключение министър Юлиян Попов.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари