3 бона социални помощи отпусна Общественият съвет по социално подпомагане и услуги към община Силистра

3 бона социални помощи отпусна Общественият съвет по социално подпомагане и услуги към община Силистра

Регион: Силистра Категория: Общество Публикувано: Прегледи: 538
3 бона социални помощи отпусна Общественият съвет по социално подпомагане и услуги към община Силистра

Общественият съвет по социално подпомагане и услуги към община Силистра отпусна първите еднократни помощи за годината на обща стойност близо 3 000 лв. Разгледани са 20 молби на граждани в периода декември 2010 - март 2011 г. 12 са одобрени. На петима от кандидатите е отказана помощ, тъй като вече са получили еднократно финансиране в рамките на мандата на Обществения съвет , който е за 4 години. 3 от молбите са отложени за доокомплектоване. Общинският съвет удвои бюджета на Общественият съвет по социално подпомагане и услуги към община Силистра за 2011 г. от 15 000 на 30 000 лева. Максималният размер на еднократната помощ за крайно нуждаещи се граждани е 400 лв.

ДРАВСКАТА ЕПОПЕЯ

С цветя и бонбони общинари гостуваха на ветерани от войната по повод 66-годишнината от Дравската епопея. Заместник-кметът Нели Стоилова, началникът на военния отдел Любомир Сапунджиев и председателят на бившите фронтоваци д-р Петър Дюлгеров поздравиха 42-ма ветерани по домовете им, а други десетина - в домовете за стари хора в село Айдемир и в град Силистра. Живите герои в Силистренската община са 100 мъже и жени. Във Втората световна война са загинали над 350 бойци от Силистренско, а 31-ви полк - Железния е дал повече от 550 жертви. Дравската епопея е продължила 14 дни - от 6 до 21 март 1945 година. Специалистите я определят като най-успешната отбранителна операция на Българската армия.

86-годишният д-р Петър Дюлгеров разказва: "Нашият 31-ви полк е понесъл най-много жертви по време на Втората световна война. Ще разкажа за тези боеве, които ние водихме две седмици при Драва, известни сега като Дравската епопея. Тя може да се сравни с Шипченската епопея. В края на месец ноември 1944 г. стигнахме до албанска територия. По-късно се сформира Първа българска армия от 120-130 хиляди войници, начело с генерал Владимир Стойчев. 12-та дивизия бе изградена от три български полка - 31, 32 и 46. Начело на нашия полк бе полковник Никола Ботев. В Унгария той бе резерв на 299-та съветска дивизия, която е южният фланг на Трети украински фронт. Един наш полк по време на войната се изграждаше от 1500-1700 войника и офицери, които имаха вече добър опит във войната с германците. Още на кота 808 и 1020 през октомври 1944 г. дадохме много жертви от нашите войници, но и придобихме опит във войната срещу немците. През нощта на 5-ти март аз бях дежурен по полк и наблюдавах каква артилерийска подготовка водиха немците, за да воюват срещу 299-та дивизия. Около 9 - 10 часа получихме заповед да атакуваме немците и да заместим съветската дивизия. В 11 часа 31-ви полк разгънат в боен ред нападна немците и задържа фронта. Тази вражеска акция беше включена в пролетната кампания на немците, целта им беше да разбият левия фланг на III-ти Украински фронт, където беше I-ва българска армия и по този начин да спрат настъплението на Червената армия. Те чувстваха, че няма да могат да победят съветската армия, обаче искаха да забавят действията към Берлин. Не успяха, защото Червената армия и нашите дивизии, и най-вече 31-ви полк, водиха много ожесточени боеве при Драва, Чекел и Кишбайом и успяхме да защитим честта на българската армия. Тези боеве бяха много важни, дадени бяха много жертви, за да се задържат позициите и се отбият немските атаки. Главното командване на Съветската армия прецени, че до голяма степен победата се дължи най-вече на 31-ви полк. От 6 до 20 март с много жертви задържахме фронта и когато на 20 и 21 март вече се изтеглихме от позициите, трябваше полкът да получи резерви от дивизията, защото редиците бяха много оредели...Трябва да се гордеем, че живеем в Силистра, че има такава славна страница във военната ни история като "Железния" 31-ви полк!"

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
FOODMARK Delivery Sticky
left
right