Борба с домашното насилие: Законодателни промени и ролята на обществения сектор

Борба с домашното насилие: Законодателни промени и ролята на обществения сектор

Регион: България Категория: Общество Публикувано: Прегледи: 388
Борба с домашното насилие: Законодателни промени и ролята на обществения сектор

Темата за домашното насилие не бива да остава встрани докато това уродливо явление в нашето общество не бъде напълно изкоренено.

Това заяви зам.-министърът на правосъдието Георги Николов по време на конференцията "Противодействие на домашното насилие: от дома до работното място", която се проведе днес.

Според него в основата на противодействието на домашното насилие е превенцията. Преди всичко трябва да бъдат разкрити индикаторите за потенциалните извършители на домашно насилие и факторите, които обуславят реализирането на това деяние. В това отношение ролята на неправителствения сектор е изключително важна.

Зам.-министър Николов припомни, че през последните месеци с приетите от Народното събрание изменения и допълнения на Закона за защита от домашно насилие бе регламентирана дейността на отделните институции от момента на подаването на сигнала.

Засилени бяха мерките за защита и за закрила на пострадалите и лицата в риска. Предвидени са и редица нови мерки за връщането на пострадалите към нормалния живот - психологическа и социална работа с жертвите. Ще бъдат създадени защитени жилища за спешно настаняване на лица, за които има реална и непосредствена опасност за живота и здравето.

Реформата в законодателството бе последвана от определяне на ръководния екип на Националния съвет за превенция и защита. Бе сформирана и работна група с широко представителство за изготвяне на Координационен механизъм в Министерството на правосъдието. През декември бе приет Правилник за устройството, организацията и дейността на Националния съвет, а в момента се изготвя Правилник за прилагане на новия Закон за защита от домашно насилие.

Николов бе категоричен, че за работата по Координационния механизъм ролята на Националното бюро за правна помощ е значителна. Техни представители участват в работната група, а в края на м.г. Бюрото представи мобилно приложение "Помогни ми", в помощ на пострадали от насилие. То е разработено с финансовата подкрепа на Норвежкия финансов механизъм., а информацията, интегрирана в него, ще бъде в полза при изготвянето на информационната карта с контакти на всички институции в страната, ангажирани с този проблем.

"Вярвам, че държавата, в лицето на правителството, показва последователност по тази изключително чувствителна тема за обществото и се надявам всички заедно, с обединени усилия, да продължим да работим в правилната посока", каза в заключение Николов.

Форумът бе организиран от Центъра за изследване на демокрацията, Института по публична администрация и Асоциация "Деметра". В него взеха участие експерти от редица министерства и представители на неправителствени организации.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари